Ρωσικές δυνάμεις στην Αρκτική: Έχουν μειωθεί κατά 20% από την εισβολή στην Ουκρανία

Κατά 20% ή λιγότερο έχει μειωθεί ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Αρκτική, κοντά στη Νορβηγία, από ότι πριν από την ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό δήλωσε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής των αμυντικών δυνάμεων της Νορβηγίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική. Η σκανδιναβική χώρα συνορεύει με τη χερσόνησο Κόλα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, καθώς και ο Βόρειος Στόλος της, ο οποίος διαχειρίζεται τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των αρχηγών άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο, ο στρατηγός Eirik Kristoffersen δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωρίζει «πολύ καλά» ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία.

«Στα σύνορά μας, στα ρωσικά σύνορα, έχουν απομείνει ίσως 20% ή λιγότερες (ρωσικές) δυνάμεις από ό,τι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε «αν πίστευε ότι απειλούσαμε τη Ρωσία, δεν θα μπορούσε να είχε μετακινήσει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία για να πολεμήσει τον πόλεμο εκεί».

Αυτό το μοτίβο της ρωσικής συμπεριφοράς ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη γειτονική Φινλανδία μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, πρόσθεσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων (810 μιλίων), με τα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος αυτής της ζώνης, όπως και με τη Νορβηγία, να είναι λιγότερα από τον αριθμό που ήταν πριν από τον πόλεμο.

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή επειδή δεν σκοπεύουμε να τους επιτεθούμε. Διαφορετικά θα είχαν αντιδράσει εντελώς διαφορετικά στην ένταξη της Φινλανδίας χουν μιλήσει γι’ αυτό, αλλά όχι με φυσικούς όρους». Η πυρηνική απειλή είναι πιο χρήσιμη για τη Ρωσία από το πυρηνικό χτύπημα, λέει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας.