Ρωσία: Στη Νότια Αφρική ο Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες με την ομόλογό του Ναλέντι Πάντορ

Στη Νότια Αφρική έφτασε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας για συνομιλίες με έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της χώρας του στην αφρικανική ήπειρο, η οποία έχει διχαστεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα που η Δύση συνεχίζει τις προσπάθειές της να απομονώσει το Κρεμλίνο.

Ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθεί με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, Ναλέντι Πάντορ, στην πρωτεύουσα Πρετόρια, σε μια συνηθισμένη, όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επίσκεψη, η οποία όμως έχει προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και της μικρής ουκρανικής κοινότητας στη Νότια Αφρική..

Εκπρόσωπος του υπουργείου της Πάντορ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έφτασε στη Νότια Αφρική νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο Λαβρόφ και η Πάντορ αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα θεωρεί τη Νότια Αφρική ως “ουδέτερη” όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει εκφράσει την επιθυμία του να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Η Πάντορ έχει επανειλημμένως επιμείνει ότι η Νότια Αφρική δεν θα παρασυρθεί στο να πάρει θέση και έχει επικρίνει τη Δύση για την επιλεκτική καταδίκη της Ρωσίας, ενώ αγνοεί άλλες επιθετικές ενέργειες όπως η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Παρότι η Νότια Αφρική έχει διακηρύξει την ουδετερότητά της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και απείχε από την ψηφοφορία επί των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία θεωρείται ιστορικά φίλος του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου από όταν ήταν ακόμη ένα απελευθερωτικό κίνημα κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Εν τω μεταξύ, ο νοτιοαφρικανικός στρατός πρόκειται να φιλοξενήσει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική ακτή της χώρας, από τις 17 έως τις 27 Φεβρουαρίου, μια κίνηση που ενδέχεται να εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς συμπίπτει με την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα