Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην παρεμβαίνετε στον πόλεμο στην Ουκρανία, κινδυνεύετε

Η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν πως η αυξανόμενη ανάμιξη της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία παρατείνει τη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται τώρα στον δέκατο μήνα, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για μια ενδεχόμενη απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμιξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το Κίεβο και η Δύση λένε πως η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μετά την απρόκλητη όπως τη χαρακτηρίζουν εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τη συνεχιζόμενη κατοχή ουκρανικού εδάφους και τις πυρηνικές απειλές.

Ο Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές «κατά περιόδους ανταλλάσσουν σήματα».

Δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε επαφή μέσω μιας ειδικής στρατιωτικής κόκκινης γραμμής ΗΠΑ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, είπε.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως μια ειδική γραμμή “απεμπλοκής” ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς στρατιωτικούς έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Δεν γνωρίζω για οποιονδήποτε δίαυλο απεμπλοκής σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία… Δεν έχουμε οποιονδήποτε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ουκρανικό θέμα επειδή οι θέσεις μας είναι ριζικά διαφορετικές», φέρεται να δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε επίσης πως η Μόσχα δεν είχε «καμία άλλη επιλογή» από το να ακυρώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων “New START”.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να συζητήσει μόνο την επανάληψη των επιθεωρήσεων ενώ η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έπαιξε επίσης ρόλο στην απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η Ρωσία να ακυρώσει τη συνάντηση της διμερούς επιτροπής, που επρόκειτο να ξεκινήσει στο Κάιρο σήμερα

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα