Ρωσία: Κάθειρξη 13 ετών επιβλήθηκε σε στρατιώτη που κατηγορείται για λιποταξία

Στρατοδικείο της Ρωσίας καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών σε σωφρονιστική αποικία έναν στρατιώτη που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την στρατιωτική του μονάδα για να μην πολεμήσει στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το στρατοδικείο της πόλης Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, που βρίσκεται στη νήσο Σαχαλίνη στην ρωσική Άπω Ανατολή, σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για βαριά λιποταξία καθώς επρόκειτο για “περίοδο επιστράτευσης”.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Μαξίμ Κοτσέτκοφ δεν παρουσιάστηκε στις 10 Μαΐου στην μονάδα του “για να μην τηρήσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις”, “να αποφύγει την αποστολή του στη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων (στην Ουκρανία)” και “για οκνηρία”.

Αφού λιποτάκτησε από την μονάδα του στην Σαχαλίνη, έμεινε για δύο μήνες στην περιοχή προτού συλληφθεί στις 9 Ιουλίου, διευκρινίζει το στρατοδικείο στην ανακοίνωσή του.

Αυτός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για λιποταξία, αλλά η ποινή του αυξήθηκε στα 13 χρόνια λόγω της προηγούμενης καταδίκης του με αναστολή τον Φεβρουάριο για εγκατάλειψη της μονάδας του χωρίς να έχει λάβει άδεια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επιστράτευση μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μόσχα στο ουκρανικό μέτωπο, προκαλώντας την αποχώρηση από τη Ρωσία εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών που φοβόντουσαν ότι θα επιστρατευθούν.

Από την άνοιξη, για να αποφευχθεί η αναστάτωση στους κόλπους του πληθυσμού, ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης σε εθελοντική βάση, υποσχόμενος ελκυστικούς μισθούς και κοινωνικά προνόμια σε αυτούς που θα πάνε στο μέτωπο