Ρωσία: Καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση η δημοσιογράφος με το πλακάτ κατά του πολέμου

Ηπρώην δημοσιογράφος της ρωσικής τηλεόρασης Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία σε εκπομπή ειδήσεων ανάρτησε πλακάτ κατά του πολέμου στην Ουκρανία καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση.

Η Οβσιανίκοβα κρίθηκε ένοχη για «διάδοση εν γνώσει ψευδών πληροφοριών για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», σε σχέση με μια διαμαρτυρία τον Ιούλιο του 2022, όταν στάθηκε σε ένα ανάχωμα ποταμού απέναντι από το Κρεμλίνο και κρατούσε μια αφίσα που αποκαλούσε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δολοφόνο και τους στρατιώτες του φασίστες. «Πόσα παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να σταματήσεις;» έγραφε.

Η Οβσιανίκοβα , 45 ετών, διέφυγε από τη Ρωσία με την κόρη της για μια απροσδιόριστη ευρωπαϊκή χώρα πριν από ένα χρόνο, αφού απέδρασε από τον κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, λέγοντας ότι δεν είχε καμία περίπτωση να απαντήσει.

Η υπόθεση εναντίον της σχηματίστηκε ύστερα από νόμους που ψηφίστηκαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας που καθιστούσαν έγκλημα την «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων ή τη διάδοση ψευδών πληροφοριών για αυτές.

Η δημοσιογράφος δημοσίευσε μια δήλωση στο Telegram την παραμονή της ετυμηγορίας στην οποία χαρακτήρισε τις κατηγορίες «παράλογες και πολιτικά υποκινούμενες», από την Ευρώπη, όπου έχει διαφύγει με την κόρη της πριν από ένα χρόνο, αφού απέδρασε από τον κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, λέγοντας ότι δεν είχε καμία περίπτωση να απαντήσει.

Είχε πραγματοποιήσει την αρχική της διαμαρτυρία λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα