Ρωσία και Χούθι έφεραν κέρδη για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Τρίτη, ανακτώντας μέρος του εδάφους που χάθηκε στις απότομες απώλειες της προηγούμενης ημέρας, λόγω των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2,29 δολ. ή σχεδόν 2,8% και έκλεισε στα 85,60 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τη Δευτέρα το συμβόλαιο έχασε 2,2%.

Οι τιμές του πετρελαίου, που έφτασαν τα υψηλά επτά ετών την περασμένη εβδομάδα, ενισχύονται από την περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και την αναζωπυρωμένη παγκόσμια ζήτηση.

“Ο τόνος της αγοράς παραμένει ισχυρός, υποστηριζόμενος από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου”, δήλωσε ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

“Είδαμε αποκόμιση κερδών τη Δευτέρα όταν οι τιμές κινήθηκαν υψηλότερα και καθώς η Wall Street βυθίστηκε προσωρινά εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα οικονομικά κίνητρα, αλλά η όρεξη για αγορά πετρελαίου παρέμεινε σταθερή”, είπε.

Μια ταραχώδης μέρα στη Wall Street είδε τις μετοχές να σημειώνουν κέρδη, αφού σημείωσαν μεγάλες απώλειες νωρίτερα την ίδια μέρα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική της Fed ενίσχυσαν τα ασφαλή καταφύγια.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική “υστερία” ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.


Στη Μέση Ανατολή, το κίνημα των Χούθι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένο με το Ιράν, εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα που είχε στόχο μια βάση που φιλοξενούσε τον αμερικανικό στρατό, αλλά αναχαιτίστηκε από πυραύλους Patriot, κατασκευής ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Εμιράτων.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέχουν επίσης υποστήριξη, με τα αποθέματα αργού WTI γύρω από το σημείο παράδοσης στο Cushing στην Οκλαχόμα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή, από το 2012.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα