

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει σαρωτικούς τελωνειακούς δασμούς σε πολλές χώρες, ιδίως στην Κίνα, λέγοντας ότι η στάση αυτή «δείχνει» πως η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τους κανόνες του διεθνούς εμπορικού δικαίου.
«Η πρόσφατη απόφαση του Λευκού Οίκου για τελωνειακούς δασμούς (…) παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και δείχνει πως η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τους κανόνες του διεθνούς εμπορικού δικαίου», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ασκείται κριτική από τη ρωσική κυβέρνηση στις ΗΠΑ μετά την ρωσοαμερικανική προσέγγιση που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από την επιστροφή του στην εξουσία.
Πανικός προκλήθηκε σήμερα στις παγκόσμιες αγορές μετά τους νέους σαρωτικούς τελωνειακούς δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε δεκάδες χώρες, με αυτούς που αφορούν την Κίνα να ξεπερνούν το 100%, και το Πεκίνο δεσμεύτηκε να απαντήσει «με αυστηρά και ισχυρά» μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.
Ο δασμολογικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο «καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικός καθώς αφορά τις δύο βασικές παγκόσμιες οικονομίες», προειδοποίησε η Ζαχάροβα, καταδικάζοντας τον «μονομερή δασμολογικό προστατευτισμό» που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης», συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιώντας επίσης για τις «αρνητικές επιπτώσεις» στις παγκόσμιες αγορές.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε από την πλευρά της ότι το ρωσικό νομισματικό ίδρυμα «θα λάβει υπόψη» αυτόν τον «νέο σημαντικό κίνδυνο».
«Είναι ακόμη πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστεί πού θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία (αυτές οι αλλαγές) και πώς θα επηρεάσουν τη Ρωσία», πρόσθεσε ωστόσο.
Οι νέοι αυτοί τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ αφορούν περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τέθηκαν σε ισχύ σήμερα στις 07:00 ώρα Ελλάδος.
Σχετικά Νέα
Η Ισπανία υπόσχεται να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ το 2025
Για αμυντικές δαπάνες 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος έκανε λόγο ο Ισπανός.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά την είσπραξη των απλήρωτων φοιτητικών δανείων ακόμη και μέσω κατάσχεσης μισθών
Επειτα από ανάπαυλα πολλών ετών, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο.
Πλήθη πιστών συρρέουν ήδη στο Βατικανό – Οι ιταλικές αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Χιλιάδες πιστοί από την Ιταλία και όλο τον καθολικό κόσμο συρρέουν ήδη στην Ρώμη.
FDA: Σχεδιάζει να τερματίσει τους τακτικούς ελέγχους για την ασφάλεια τροφίμων, λένε πηγές
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να τερματίσει το μεγαλύτερο μέρος.