Ρωσία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο χορηγών του Ισλαμικού Κράτους

Police officers walk to block demonstrators after the Free Internet rally in response to a bill making its way through parliament calling for all internet traffic to be routed through servers in Russia — making VPNs (virtual private networks) ineffective, in Moscow, Russia, Sunday, March 10, 2019.Several thousand people have rallied in Moscow to protest legislation that they fear could lead to widespread censorship of the internet for Russian users. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Στην ανακοίνωση ότι εξάρθρωσε δίκτυο ατόμων που συγκέντρωναν χρηματικά ποσά, με τα οποία χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προχώρησε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας.

Η επίσημη εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο, διευκρίνισε ότι τα άτομα που συνελήφθησαν είναι Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι είχαν γίνει μέλη του ISIS στη Συρία και τα οποία από το 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2017 συγκέντρωναν χρηματικά ποσά, με σκοπό να ενισχύσουν οικονομικά την εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση.

Στο δίκτυο συμμετείχαν πολίτες από το Νταγκεστάν, είπε η Πετρένκο, οι οποίοι δρούσαν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, συγκεντρώνοντας χρήματα τα οποία μετέφεραν μέσω τραπεζικών πληρωμών και καρτών, ενώ εν συνεχεία τα έστελναν στην Συρία σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

powered by Rubicon Project
Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ρούβλια (112.000 ευρώ), τα οποία είχαν λάβει ως ενίσχυση περισσότερα από 200 άτομα, που διαβιούν στις περιοχές του Βόρειου Καυκάσου, της Σιβηρίας και των Ουραλίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας), το δίκτυο δρούσε στη Μόσχα και της ευρύτερη περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας, στην περιοχή του Αστραχάν, στην αυτόνομη περιοχή Χαντί Μανσίσκι, στην περιοχή της Σταυρούπολης και του Νταγκεστάν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκανε η αστυνομία στα σπίτια στα οποία διέμεναν, κατασχέθηκαν τηλεφωνικές συσκευές , χρηματικά ποσά καθώς και άλλα αποδεικτικά στοιχεία της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Σχετικά Νέα