Ρωσία: Εναλλακτική λύση στη συμφωνία για τα σιτηρά θα εξετάσουν Λαβρόφ – Φιντάν

Μια εναλλακτική λύση στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που έχει πάψει να ισχύει μετά την αποχώρηση της Ρωσίας τον Ιούλιο, πρόκειται να εξετάσουν Μόσχα και Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το θέμα θα συζητήσουν κατά την επικείμενη συνάντησή τους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν, που ξεκινά αύριο διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένη τιμή, με οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ, προκειμένου να γίνει εκεί η επεξεργασία τους και στη συνέχεια να αποσταλούν σε χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη, ανέφερε ρωσικό το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Θεωρούμε αυτό το σχέδιο ως τη βέλτιστη εναλλακτική λύση για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας”, ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποχώρησε τον προηγούμενο μήνα από την παλιά συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών και επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω του πολέμου.

Έκτοτε, η Ρωσία έχει επανειλημμένως επιτεθεί σε ουκρανικά λιμάνια και αποθήκες σιτηρών, με αποτέλεσμα η Ουκρανία και η Δύση να την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως “όπλο”.

Η Ρωσία από τη μεριά της ισχυρίζεται ότι αποχώρησε από τη συμφωνία επειδή μόνο ένα μικρό μέρος των σιτηρών κατέληγε στις φτωχότερες χώρες και επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων, δεδομένου ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, τις ασφαλίσεις των πλοίων και την πρόσβαση στα λιμάνια της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα βρεθεί στη Μόσχα την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συναντήσει τον Λαβρόφ, ενώ όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο, και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία σύντομα.

Όπως σημειώνει το Reuters, δεν είναι σαφές τι κίνητρο θα είχε το Κατάρ ώστε να συμμετάσχει στο σχέδιο που προτείνει η Ρωσία, η οποία μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσα είχε υποσχεθεί επίσης ότι θα προμηθεύσει ποσότητες δωρεάν σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα