Ρωσία: Αποκλείει οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Η Ρωσία απέκλεισε σήμερα οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Γενεύη για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δηλώνοντας παράλληλα απογοητευμένη από τις «ενδείξεις» που έχει από την Ουάσινγκτον ενόψει των συνομιλιών αυτών και ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε μονομερείς ρωσικές παραχωρήσεις.

“Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό αποκλείεται τελείως”, όπως δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

“Είμαστε απογοητευμένοι από τις ενδείξεις που έχουμε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον, αλλά και από τις Βρυξέλλες”, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν απόψε στη Γενεύη πριν από κρίσιμη σύνοδο που προγραμματίζεται για αύριο Δευτέρα για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων.

Κατόπιν των συνομιλιών στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την γειτονική Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα.

Όπω υπογραμμίζεται, οι συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Γενεύη οργανώθηκαν μετά την αξίωση από την Ρωσία να της δοθούν “εγγυήσεις για την ασφάλειά της”. Τα βασικότερα από τα αιτήματά της είναι να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα προβεί σε μια ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους κόλπους του και η αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων από τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τα αιτήματα αυτά χαρακτηρίστηκαν “απαράδεκτα” από δυτικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε μάλιστα πρόσφατα τον Ρώσο ομόλογό του με “κυρώσεις όπως δεν έχει δει ποτέ” αν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

“Είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία των Αμερικανών συναδέλφων μας και του ΝΑΤΟ να αντιληφθούν πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε”, υπογράμμισε σήμερα ο Ριάμπκοφ.

Παρά “τις απειλές που διατυπώνονται διαρκώς εναντίον μας (…) δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε “με πράξεις που είναι εναντίον των δικών μας συμφερόντων, εναντίον των συμφερόντων της ασφάλειάς μας”.

Η Μόσχα δεν πηγαίνει με αισιοδοξία στις συνομιλίες, μετέδωσε τέλος το Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μαίνεται από το 2014 σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, η οποία ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα