Ρόδος: Δυναμικό ξεκίνημα για την τουριστική σεζόν

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος για το νησί της Ρόδου, με την ελπίδα ότι και η φετινή θα είναι μια δυναμική χρονιά για τον τουρισμό.

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει εκτίμηση ότι θα διαρκέσει περισσότερο με βάση και τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

«Η σεζόν θα είναι εφάμιλλη και ίσως και καλύτερη από αυτήν του 2022 που ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος.

«Το καλό είναι ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και ανεβασμένοι σε σχέση με τα ποσοστά τους τόσο τα περσινά όσο και του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος.

Ποιοι ταξιδιώτες «ψηφίζουν» Ρόδο

Αυτό που απασχολεί πλέον τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι ότι τώρα που ξεκινά η υπογραφή των συμβολαίων του 2024, θα πρέπει να καταφέρει να μετουσιώσει αυτό το θετικό κλίμα σε καλύτερες τιμές για του χρόνου.

«Από τα υπάρχοντα στοιχεία πέρα από το ότι πρώτοι κατατάσσονται οι Αγγλοι και ακολουθούν οι Γερμανοί, διαπιστώνεται ότι η σκανδιναβική αγορά ανακάμπτει και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν προστεθούν οι τουρίστες από όλες τις σκανδιναβικές χώρες, τότε θα βρεθούν στην πρώτη θέση, γεγονός που δείχνει ότι επιστρέφουν στη Ρόδο σταδιακά» επισημαίνει ο κ. Μαρκόπουλος.

Θετικές είναι επίσης οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες, ένα πρόβλημα που υπήρξε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, έχουν έλθει εργαζόμενοι άλλες περιοχές της Ελλάδας, για τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις η στέγασή τους έχει εξασφαλιστεί από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Θεαματικός ο Απρίλιος

«H σεζόν ξεκίνησε δυναμικά για τη Ρόδο καθώς για τον μήνα Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 72 πτήσεις που θα φέρουν στο νησί γύρω στους 10.000 επισκέπτες, ενώ ο Απρίλιος αναμένεται να είναι…θεαματικός» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ρόδου, Θανάσης Βυρίνης.

Οπως είπε: «Αν αναλογιστούμε ότι πέρσι τον Μάρτιο ήμασταν στους 3800, αντιλαμβάνεστε ότι η δυναμική έχει ξεκινήσει από τώρα και είναι αυξητική».

Πάντως, ο αντιδήμαρχος σημείωσε: «Δεν σαν κρύβω ότι μπορεί τα αριθμητικά νούμερα να ευημερούν, ωστόσο ο προβληματισμός όλων είναι για την αγοραστική δύναμη των ταξιδιωτών, γιατί όλοι περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα ενεργειακά, ιδίως οι βορειοευρωπαίοι, επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή το προϊόν το τουριστικό. Η αναβάθμιση, την οποία συνεχώς ευαγγελιζόμαστε, θα πρέπει να είναι αντιληπτή και στους επισκέπτες».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βυρίνη, μετά τις 26 Μαρτίου ανοίγει περίπου ένα 20% των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, ενώ μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία. «Θεωρώ ότι είναι μία χρονιά η οποία, απ’ ό,τι εικάζεται, θα έχει μεγάλη βαρύτητα στους μήνες Απρίλιο και Μάιο – και πράγματι, οι οιωνοί λένε ότι θα είναι ο καλύτερος Απρίλιος όλων των εποχών. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι και τα ξενοδοχεία θα είναι εγκαίρως ανοιχτά αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Αυτή την περίοδο οι αφίξεις τσάρτερ είναι μικρότερης συχνότητας, αφού και οι εταιρείες θέλουν να γεμίζουν τα αεροπλάνα. Η συχνότητα των πτήσεων αναμένεται να αυξηθεί μετά τις 26 Μαρτίου.

Αύξηση πτήσεων κατά 7,5%

Ανάλογες εκτιμήσεις για την σεζόν εξέφρασε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης, επιβεβαιώνοντας ότι τα μηνύματα για το 2023 είναι θετικά και ότι όλοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι φέτος θα κυμανθούμε στα νούμερα του 2022, αλλά δεν αποκλείεται στο τέλος της σεζόν να καταγράψουμε και μία αύξηση.

Βέβαια αύξηση, όπως είπε, δεν θα έχουμε από όλες τις αγορές, καθώς κάποιες θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, κάποιες θα πάνε καλύτερα από άλλες, κάποιες ίσως να έχουν μία μικρή μείωση.

Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι οι αεροπορικές θέσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη Ρόδο παραμένουν κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό. Σημειώνεται ότι οι πτήσεις είναι αυξημένες γύρω στο 7,5% σε σχέση με πέρσι αλλά, ακόμα και στην περίπτωση που γίνουν κάποιες αλλαγές, δεν θα επιφέρουν θεαματικές μειώσεις. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν μεγαλύτερα αεροσκάφη ανάλογα με τη δυνατότητα κάθε αεροπορικής εταιρίας.

«Το ευχάριστο δεδομένο είναι ότι ξεκινάμε πιο νωρίς φέτος και ότι ο Μάρτιος, αλλά και ο Απρίλιος θα είναι καλύτεροι μήνες από πέρσι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κρουαζιέρα που φέτος ξεκινά επίσης νωρίς. Το τετράμηνο Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος δεν μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο γιατί έχουμε φτάσει στο πικ από πέρσι, αν και προστέθηκαν και νέες κλίνες στην αγορά φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα