Ροχανί: Συνάντηση με τον Τραμπ μόνο αν άρει τις κυρώσεις

Την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανι ως πρώτο βήμα προκειμένου να υπάρξει οποιοσδήποτε διάλογος με τις ΗΠΑ.

Απαντώντας στο «άνοιγμα» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για συνομιλίες, ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του είπε «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή αν πρώτα δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις». Παράλληλα υποστήριξε ότι το Ιράν δεν θέλει πυρηνικά όπλα.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ιρανός ομόλογός του επιθυμεί να συναντηθεί μαζί του. Μάλιστα όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, κεντρικό ρόλο στο να έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά παίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν εξεπλάγη που η Γαλλία κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες χθες Κυριακή στη Μπιαρίτς, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον είχε ενημερώσει και μάλιστα είχε ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του.

«Είχα ενημερωθεί για όλα όσα έκανε και τα είχα εγκρίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θέλησε να συναντηθεί» ο ίδιος με τον Ζαρίφ, εξηγώντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για μια τέτοια συνάντηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα