Reuters: Καμία αντίρρηση δεν υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο QE

Δεν υπήρξε καμία αντίρρηση κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ένταξη, για πρώτη φορά, των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές της ΕΚΤ. Οι πηγές σημείωσαν ότι οι σημερινές δυσκολίες δεν συνδέονται με την πολιτική της Ελλάδας και ότι συνεπώς ένας αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων θα αποτελούσε ουσιαστικά τιμωρία της χώρας.

Αυτό έρχεται να απαντήσει και στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς που έκαναν λόγο για τεράστια επιτυχία σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (quantitative easing ή ποσοτική χαλάρωση) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Θυμίζουμε πως κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια μεγάλη επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της», προχωρώντας στη συνέχεια σε σπέκουλα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συνέχισε αργότερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απάντηση στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης

Αφού… ευλόγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέχεια ακολούθησε, φυσικά, η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», ανέφεραν, ενώ για να προσθέσουν λίγο θρίλερ συμπλήρωσαν ότι «ενήμεροι για το τηλεφώνημα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης».

Αμετροεπής δήλωση του υπουργού Οικονομικών που ακολούθησε, ανέφερε πως «αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε».

Στον υπουργό απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε πως, «Η ανοησία φαίνεται ότι περισσεύει στους επιτελείς του Μαξίμου. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στο προσωρινό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης, και όχι στο QE». «Και αυτό που οι επιτελείς δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να παραδεχθούν, είναι ότι αν η ΕΚΤ σήμερα περιλαμβάνει και την Ελλάδα και δεν την εξαιρεί, είναι γιατί η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει ο Αλ. Χαρίτσης προσθέτοντας ότι: «Η ΝΔ αντί να πανηγυρίζει ότι “λόγω δικών της χειρισμών μπήκαμε σε αυτό το πρόγραμμα” καλό θα είναι να δει, πως μπορεί να αυξήσει το ανεπαρκές πακέτο βοήθειας που ανακοίνωσε χθες.

Πως σχεδιάζουν να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος

Μία από τις πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην έκδοση ενός «κορονο-ομολόγου» («coronabond») από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση μίας κοινής αντίδρασης της Ευρωζώνης στον κορωνοϊό, αλλά συμφωνήθηκε ότι αυτή την απόφαση πρέπει να τη λάβουν οι κυβερνήσεις και όχι η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, υιοθετώντας την ιστορική δέσμευση ότι «δεν υπάρχουν όρια» για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε χθες συνοδεύθηκε από τη δέσμευση για την άρση, αν χρειαστεί, των «περιορισμών» που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ και αφορούν στο ότι δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μίας χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της ΕΚΤ μπορεί να γίνεται όπου αυτή είναι πιο αναγκαία και συνεπώς η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων, ελαφρύνοντας το οικονομικό βάρος της χώρας που υφίσταται τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή, η οποία ηρέμησε τις αγορές ομολόγων, συνάντησε αντίσταση από λίγους αξιωματούχους κατά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος. Στους διαφωνούντες περιλαμβάνονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά αντίθετοι στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ( γνωστές και ως ποσοτική χαλάρωση ή QE). Η μειοψηφία αυτή φοβάται από καιρό ότι η ΕΚΤ θα καταστεί εκ των πραγμάτων ο χρηματοδότης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Παρά τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση των ορίων, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να τονώσει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν οι πηγές. Η Λαγκάρντ διαπίστωσε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία και ενέκρινε τα σχέδια αυτά, πρόσθεσαν οι πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα