

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καταλήξει μαζί της σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters, οι οποίοι όμως αμφιβάλλουν για το εάν το διαζύγιο θα συμβεί στις 31 Οκτωβρίου.
Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από το βρετανικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα οι αρχές της Ε.Ε. να αποφασίσουν αναβολή του Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου, δίνοντας στη Βρετανίδα πρωθυπουργό τα χρονικά περιθώρια να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία.
Στην ερώτηση για το εάν θα παραταθεί η τελευταία προθεσμία στις 31 Οκτωβρίου – η παράταση που δόθηκε από τις 29 Μαρτίου – 17 από τους 33 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, δήλωσαν «όχι».
“Η μη επίτευξη συμφωνίας διακινδυνεύει ότι η ΕΕ θα χάσει απλώς την υπομονή της τον Οκτώβριο και δεν θα παράσχει παράταση”, δήλωσε ο Peter Dixon της Commerzbank.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, τότε που η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε ή ακόμη και εάν θα αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκουν από το 1973.
Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit είναι μόλις 15%, στα ίδια επίπεδα με την έρευνα του Απριλίου. Μόνο ένας εκ των 50 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα διακρίνει πιθανότητα πάνω από 50%.
Τουσκ: 30% οι πιθανότητες να ακυρωθεί το Brexit
Πιθανότητες 30% δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Βρετανία να απορρίψει εν τέλει το Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Επί της ουσίας, υποστηρίζει ο Τουσκ, ο διάλογος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε για τους πολίτες μετά το δημοψήφισμα του 2016. Και επιμένει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να ανατραπεί.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει την έξοδο της χώρας σε δημοψήφισμα, ο Τουσκ σχολίασε ότι ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός υπολογισμός εκτιμώντας ότι εάν καλούνταν οι πολίτες να αποφασίσουν σήμερα – που γνωρίζουν πλέον τις συνέπειες του Brexit – το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
«Το δημοψήφισμα διεξήχθη στη χειρότερη στιγμή, είναι το αποτέλεσμα λανθασμένου πολιτικού υπολογισμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει η «Guardian».
Σχετικά Νέα
Ισόβια κάθειρξη για 23 δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα στο Τέξας – Ο δράστης δήλωσε ένοχος «για να αποφύγει τη θανατική ποινή»
Ο δράστης της σφαγής του 2019 σε ένα σουπερμάρκετ της ισπανόφωνης κοινότητας του Ελ.
Τρόμος στο Ισραήλ: Καρχαρίες βγήκαν στα ρηχά
Ο δύτης αγνοείται στην ακτή της Χαντέρα στο Ισραήλ και εκφράζονται φόβοι ότι πέθανε.
Ρωσία: Σύμβουλος του Πούτιν ζητά «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε σήμερα ότι θα.
Ζελένσκι: Έιμαστε έτοιμοι για συνομιλίες για την παύση των επιθέσεων κατά πολιτικών στόχων – Αναμένουμε απάντηση της Ρωσίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία εμμένει στην πρότασή.