Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται στους αμφισβητίες μια «νέα» Ελλάδα

Ένα νέο πολύτιμο προϊόν που μπορεί να βοηθήσει τόσο τον ίδιο όσο και την χώρα του να γυρίσει σελίδα μετά από χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας έχει ανακαλύψει ο Αλέξης Τσίπρας: τον χρόνο. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του με τίτλο «Καθώς η κρίση υποχωρεί, ο Τσίπρας υπόσχεται στους αμφισβητίες μια «νέα” ¨Ελλάδα», το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για το υπόλοιπο της θητείας του. «Σε ένα χρόνο από σήμερα… θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια και θα έχουμε άλλον έναν χρόνο μπροστά, τον πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για μια νέα Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, παραμένουν άλλοι δύο γύροι διαπραγματεύσεων πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Πολλοί Έλληνες που έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας, όπως μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων, μένει να πειστούν για τα λεγόμενα του Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει το Reuters, ΔΝΤ και ΕΕ εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% φέτος και του χρόνου μετά την πολυετή ύφεση που έχει συρρικνώσει κατά 25% το ΑΕΠ. Στο μεταξύ, η ανεργία στην Ελλάδα αν και έχει υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα ύψη, παραμένει η υψηλότερη στην ευρωζώνη.

Αν και πρόσφατα ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τίθεται επικεφαλής μιας task force με στόχο να ξεμπλοκάρουν μεγάλες ξένες επενδύσεις, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητά του να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη.

«Υπάρχει μια ανακολουθία στο μήνυμα που ο πρωθυπουργός κομίζει με τις πράξεις των υπουργών του», δήλωσε στο Reuters ο George Burns, διευθύνων σύμβουλος της
Eldorado Gold, ενός εκ των μεγαλύτερων νέων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Eldorado απείλησε πως θα εγκαταλείψει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα πρόσφατα και παρότι «πάγωσε» αυτήν της την απόφαση μετά την παραχώρηση μερικών αδειών από την κυβέρνηση, εντούτοις ο προβληματισμός παραμένει στους επενδυτές.

Καθαρή έξοδος

Ο Τσίπρας θέλει να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που αποκατέστησε την χρηματοδότηση και έβαλε τέλος στην εποπτεία της Ελλάδας. Ο ίδιος επιδιώκει ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου και επίτευξη «καθαρής εξόδου από το μνημόνιο» χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα δοθεί σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεων.

Η Αθήνα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και ετοιμάζει άλλες δύο τους επόμενους επτά μήνες, προκειμένου να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές μέχρι την λήξη του προγράμματος το 2018. Η Νέα Δημοκρατία, το προηγούμενο κυβερνών κόμμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν στο ίδιο σημείο το 2014 και φαινόταν πως ήταν σε τροχιά για έξοδο από το μνημόνιο.

Ωστόσο, ακολούθησε η εκλογή Τσίπρα και το χαοτικό καλοκαίρι του 2015, όταν οι τράπεζες έκλεισαν για εβδομάδες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγήθηκε στα όρια της κατάρρευσης.

Πλέον οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία, που δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους όταν αναλάβει την εξουσία.

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά καθώς ο Τσίπρας προσπαθεί να αναστρέψει την οικονομική και πολιτική ύφεση, αναφέρει το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί είτε φίλος είτε εχθρός του Έλληνα πρωθυπουργού. Η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει η να σέρνεται επί μήνες προκαλώντας ζημιά στην δοκιμαζόμενη οικονομία, όπως έχει συμβεί με προηγούμενες αξιολογήσεις.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που πέρασε το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής νηνεμίας θεωρήθηκαν από τους δανειστές ως παραβίαση των υποσχέσεων.

«Το χάσμα μεταξύ των λόγων και των πράξεων του κ. Τσίπρα, η ανεπάρκεια στις ενέργειές του, είναι αυτά που μπορεί να τον παγιδεύσουν», δήλωσε στο Reuters πρόσωπο κοντά στους δανειστές προειδοποιώντας πως η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ή να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Σχετικά Νέα