Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 14th, 2015

Reuters: Οι ηγέτες της Ευρωζώνης υποβάθμισαν σκοπίμως το ρόλο της έκθεσης του ΔΝΤ

αρχείο λήψης (5)

Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προτού υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι βάσει της απόρρητης έκθεσης του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, εκτός εάν υπάρξει μία σημαντική ελάφρυνση, μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίοι αξιωματούχο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης υποβάθμισαν σκοπίμως το ρόλο της έκθεσης του ΔΝΤ, προκειμένου να μην διαρραγεί το ενιαίο μέτωπο εναντίον της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί άλλωστε, εάν οι Ευρωπαίοι υιοθετούσαν τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, τότε θα έπρεπε να προβούν σε γενναίες αλλαγές επί της τελευταίας πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και δανειστές.

«Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σε τέτοιο μέγεθος που να ξεπερνά κατά πολύ ό,τι εξετάζεται μέχρι στιγμής – και ό,τι έχει προταθεί από τον ESM», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo