Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Απρ 26th, 2016

Reuters:Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η EKT θα επιτρέψει την φτηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

The Euro sculpture stands in front of the European Central Bank, right,  in Frankfurt, Germany, on Friday, Dec.16, 2011.(AP Photo/Michael Probst)

Η ελληνικές τράπεζες πιθανώς να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, δήλωσαν στο Reuters πηγές που δεν κατονομάζονται.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι ίδιες πηγές, μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της η ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) στα ελληνικά ομόλογα, που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως ενέχυρα για την χρηματοδότησή τους.

Η επαναφορά του waiver σημαίνει παράλληλα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγορά τίτλων ύψους 80 δις ευρώ σε μηνιαία βάση, είπαν οι πηγές.

Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η επαναφορά του waiver σημαίνει παράλληλα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγορά τίτλων ύψους 80 δισ. σε μηνιαία βάση.

 Και ενώ η ΕΚΤ απαιτεί αξιολόγηση που να κατατάσσει τα κρατικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα, οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα διάσωσης μπορούν να εξαιρεθούν από αυτόν τον όρο και να αγοράσει τίτλους της.

«Το waiver μπορεί να μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA (με αρκετά υψηλότερο κόστος) και να τους επιτρέψει την χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, βελτιώνοντας τον ισολογισμό τους» τόνισε μια πηγή.

Μετά την επαναφορά του οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ.

Ακόμα και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει περιορισμένα ελληνικά ομόλογα, λιγότερα από 3 δις ευρώ. Το νούμερο θα μπορούσε να αυξηθεί μετά την αποπληρωμή ελληνικού ομολόγου ύψους 2,3 δις ευρώ που κρατά η ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo