Ρέγκλινγκ: Ελλάδα και Ευρώπη εξέρχονται τώρα από την κρίση

Tην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη εξέρχονται τώρα από την κρίση εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. O επικεφαλής του ESM είπε ότι επικροτεί τον κυβερνητικό στόχο για αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ

 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, και τους συναδέλφους του για τη θερμή υποδοχή τους σήμερα.

Η συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο ήταν το τελευταίο μου ταξίδι μου πριν από τη νέα έξαρση της πανδημίας και της επιβολής πιο αυστηρών περιορισμών. Αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι μου σχεδόν ένα χρόνο μετά, όταν τα μέτρα χαλαρώνουν ξανά. Και είμαι ευτυχής που μπορώ να είμαι ξανά εδώ καθώς βλέπουμε την κατάσταση να βελτιώνεται.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα εξέρχονται τώρα από την κρίση. Όλες οι προβλέψεις από τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και από αναλυτές αναφέρονται σε ισχυρή ανάπτυξη από εδώ και εμπρός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τις τελευταίες προβλέψεις της και επιβεβαιώνει για την Ελλάδα μία καλή ανάπτυξη φέτος και πολύ ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος, πάνω από 6%. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να επανέλθουν στις αρχές του 2022 στην προ της κρίσης επίδοσή τους του 2019. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα προχώρησε πολύ την τελευταία δεκαετία και αναδύθηκε ισχυρότερη από την προηγούμενη κρίση. Η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στις αρχή της πανδημίας από ό,τι πριν από την κρίση του κρατικού χρέους. Η δημοσιονομική της θέση ήταν καλή μετά από μία μακρά και επώδυνη προσαρμογή.

Η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η προώθηση ενός υψηλού αναπτυξιακού δυναμικού αποτελούν βασική πρόκληση για το μέλλον. Η καλή χρήση των διαθέσιμων πόρων θα στηρίξει σημαντικά την ανάκαμψη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα θα λάβει τους περισσότερους πόρους σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να απορροφήσει τους πόρους αυτούς αποτελεσματικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας. Μπορώ μόνο να επιδοκιμάσω αυτή την πρόθεση, η οποία δεν απαιτεί μόνο

– την παραγωγική χρήση των πολύ υψηλών πόρων της ΕΕ, αλλά και

– μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ανέφερε ο υπουργός,

– συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων,

– περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της διοίκησης γενικά,

– μία μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,

– και τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία που είναι ο στόχος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού με τις πολιτικές αυτές θα είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Όπως γνωρίζετε, ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος και ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ο ESM κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η μέση διάρκεια αποπληρωμή των δανείων του ESM/EFSF είναι 31 χρόνια. Έχουμε πραγματικό συμφέρον για την καλή οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας. Έχουμε μία μακροπρόθεσμη προοπτική. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και δική μας επιτυχία.

Το χρέος έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Επομένως, όπως είπα προηγουμένως, η καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων της ΕΕ και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδέσμευση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα είναι η βάση για να διασφαλισθεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα διατηρηθεί στο μέλλον.

Αυτό είναι επίσης καλό και για τον ελληνικό λαό, επειδή η συγκέντρωση στις σωστές πολιτικές θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην επικείμενη ανάκαμψη και τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα