Μετά τη βαριά ήττα ο Τζόνσον κατέθεσε πρόταση για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

Μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που ζητά καθυστέρηση του Brexit μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 ψήφους υπέρ και 299 κατά, αυξάνοντας δηλαδή τις κυβερνητικές απώλειες.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για εκλογές θέλει πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, κάτι οριακά αδύνατο να επιτευχθεί, ειδικά στην κατάσταση αποσύνθεση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του Τζόνσον.

Από το no deal Brexit στην αναβολή

Η σημερινή ψηφοφορία αφορούσε σχέδιο νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγει είναι θα ήταν να έχει εγκριθεί προηγουμένως από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης.

Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την καθυστέρηση της εξόδου και δεύτερη φορά, δηλαδή  μετά τη διαδικασία των αλλαγών.

«Άθλος» να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλώνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Όσο η βρετανική Βουλή αναλώνεται σε μια πολιτική διαμάχη χωρίς τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» σημείωσε  ευρωπαϊκή πηγή την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Τζόνσον να υποστηρίξει πως  «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Σχετικά Νέα