Ραγδαία αύξηση των θανάτων στην Κίνα – Περισσότερα στοιχεία ζητά ο ΠΟΥ

Η Κίνα ανέφερε το Σάββατο ότι σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά και την εγκατάλειψη της πολιτικής του «zero covid». Η αύξηση αυτή είναι τεράστια σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν δώσει οι κινεζικές αρχές το προηγούμενο διάστημα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Πεκίνο διέλυσε ξαφνικά το αυστηρό τριετές καθεστώς προστασίας που περιελάμβανε συχνά τεστ κορονοϊού, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μαζικά lockdown.

Μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό στα κινεζικά νοσοκομεία ανήλθε συνολικά σε 59.938, δήλωσε ο Τζιάο Γιαχούι, επικεφαλής του Γραφείου Ιατρικής Διοίκησης υπό την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Από αυτούς τους θανάτους, οι 5.503 προκλήθηκαν από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω του κορονοϊού και οι υπόλοιποι προήλθαν από συνδυασμό του κορονοϊού και άλλων ασθενειών, ανέφερε.

Ενώ οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό φέτος, η Κίνα είχε στο παρελθόν αναφέρει λίγους παραπάνω από 5.000 θανάτους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο.

Αυτά τα στοιχεία δεν συνάδουν με μεγάλες ουρές σε γραφεία τελετών και σακούλες πτωμάτων που μεταφέρονται από πολυσύχναστα νοσοκομεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα δεν ανέφερε σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από τον κορονοϊό.

Τον περασμένο μήνα, εμπειρογνώμονας στον τομέα της υγείας σε συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης τόνισε ότι μόνο οι θάνατοι που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια μετά τη μόλυνση από κορονοϊό, θα ταξινομούνται ως θάνατοι από κορονοϊό.

«Πτωτική τάση»

Κινέζος αξιωματούχος υγείας, υποστήριξε ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία μειώνεται και το ποσοστό των ασθενών σε κλινικές που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 επίσης μειώνεται σταθερά.

«Ο αριθμός των επισκεπτών στις κλινικές είναι γενικά σε πτωτική τάση μετά την κορύφωση, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα θα ενισχύσει τις προμήθειες φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε αγροτικές περιοχές όπως και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής σε αυτές τις περιοχές.

Η απότομη αύξηση των ταξιδιών ενόψει των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι θα αυξήσει τα κρούσματα κατά τη διάρκεια των γιορτών που ξεκινούν στις 21 Ιανουαρίου.

Αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε για κινδύνους που απορρέουν από τα ταξίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα