Ρ. Δούρου: Η πολιτική συνοχής δεν είναι κουμπαράς χρηματοδότησης, είναι βαθιά ριζωμένη στις Συνθήκες της ΕΕ

Το ζήτημα της πολιτικής συνοχής της ΕΕ ενόψει και των τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 τίθεται σήμερα σε πάνελ της Ευρωπαϊκής Συνόδου των Πόλεων και Περιφερειών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας. Στο πάνελ συμμετέχει και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μαζί με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εν όψει της συζήτησης η κυρία Δούρου έκανε λόγο για «κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα απειλείται τόσο από την επιστροφή στο προσκήνιο των δυνάμεων ενός κατασκότεινου παρελθόντος, των νοσταλγών του φασισμού, της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του λαϊκισμού όσο και από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, που έχουν στο στόχαστρό τους τα κοινωνικά δικαιώματα που οι πολίτες της Ευρώπης κατέκτησαν με επίπονους αγώνες. Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται η σημερινή συζήτηση για το ρόλο της πολιτικής συνοχής, που αποτελεί συστατικό πυλώνα μιας κοινωνικής, ανοικτής, δημοκρατικής Ευρώπης, στον αντίποδα των αποκλεισμών, των κλειστών συνόρων, της ξενοφοβίας», δήλωσε σχετικά η Ρ. Δούρου.

Αναφορικά με την πρόταση της Επιτροπής για το επόμενο ΠΔΠ η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι «αν και περιέχει κάποια θετικά στοιχεία σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών, την ίδια στιγμή έχει και άλλα που συνιστούν απειλή για την υλοποίηση της αποστολής της πολιτικής της κοινωνικής συνοχής». «Η πολιτική συνοχής δεν είναι “κουμπαράς χρηματοδότησης”, είναι βαθιά ριζωμένη στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υπηρεσία του οράματος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε.

Καταλήγοντας η περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι «η πολιτική συνοχής πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020, συμπεριλαμβανομένων προτεραιοτήτων όπως η δράση για το κλίμα, η προσβασιμότητα στις μεταφορές ή η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μια στρατηγική ανάπτυξης με σαφές κοινωνικό πρόσημο κατά των κοινωνικών, οικονομικών, εδαφικών ανισοτήτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα