Ρ. Χρηστίδου για τη προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Παραβίαση βασικών αρχών ανθρωπισμού και του κράτους δικαίου

Η Βουλεύτρια Ραλλία Χρηστίδου, στη σημερινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στην Ειδική Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Συγκεκριμένα, η Ρ. Χρηστίδου αφού χαιρέτισε τη στροφή της κυβέρνησης απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, μετά από πολλές παλινωδίες, μετά τις καταργήσεις και επανιδρύσεις Υπουργείων και σχετικών υπηρεσιών, στη συνέχεια, ζήτησε να διευκρινιστεί πως συντονίζεται και πως λειτουργεί σήμερα η πολιτική προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, με δεδομένο ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολυδιάσπαση και σύγχυση των εμπλεκόμενων, καθώς η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων ανήκει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ η επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων και όλα τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα τηρούνται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα συνολικά μόλις 91 ασυνόδευτα ανήλικα που έχουν βρει καταφύγια σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και χαρακτήρισε αυτή την οπωσδήποτε χρήσιμη βοήθεια, αλλά σταγόνα στον ωκεανό, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα 5028 ασυνόδευτα ανήλικα στη χώρα, εκ των οποίων μόνο τα 2000, με κάποιο τρόπο, προστατευμένα σε δομές. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η κυρία Χρηστίδου θέλησε να πληροφορηθεί τι είδους ευρωπαϊκή λύση μετεγκατάστασης σχεδιάζει η κυβέρνηση, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια κριτήρια;

Ειδική αναφορά έκανε η Ραλλία Χρηστίδου στους ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα, θυμίζοντας ότι η διοικητική κράτηση για τους αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πρέπει να είναι έσχατο μέτρο, να εφαρμόζεται αιτιολογημένα και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα εναλλακτικά μέτρα. Παραβίαση αυτού του κανόνα, υπογράμμισε η βουλεύτρια, αποτελεί παραβίαση βασικών αρχών ανθρωπισμού και του κράτους δικαίου και αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή αλλά και την εθνική νομοθεσία.

Τέλος η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον νόμο 4636 που επίσης κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής νομοθεσίας διαχωρίζει τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα σε κάτω των 15 ετών και σε άνω των 15 ετών, καλώντας την Ειδική Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων να πάρει θέση σε αυτήν την πρωτοφανή βλαπτική νομοθέτηση σε βάρος των ανηλίκων προσφύγων.

Η κυρία Αγαπηδάκη, απαντώντας στις ερωτήσεις της κυρίας Χρηστίδου αλλά και άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες από τις αλληλοαναιρούμενες αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε συζητήσεις, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που από καιρό επισημαίνει ότι υπάρχουν άφθονες επικοινωνιακές εξαγγελίες αλλά δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με αυτές. Αναφορικά με τις κρατήσεις ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, η κυρία Αγαπηδάκη, ενημέρωσε την Υποεπιτροπή ότι τα τελευταία στοιχεία που έχει είναι από το μήνα Μάρτιο, όταν και υπήρχαν 272 ανήλικοι κρατούμενοι στα τμήματα, με μόνο στοιχείο «παραβατικότητας» ότι είναι πρόσφυγες, πρακτική που βέβαια είναι αντίθετη σε κάθε έννοια δικαίου. Η κυρία Αγαπηδάκη παραδέχτηκε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το συνολικό πλαίσιο προστασίας αυτών των παιδιών, εντός και εκτός φυλακών, είναι ανεπαρκές. Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι η κράτηση ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα είναι κάτι που καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί, χωρίς να σχολιάσει συγκεκριμένα μια σειρά περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν ανηλίκους που είναι επί μήνες σε κελιά αστυνομικών τμημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παραδοχή της κυρίας Αγαπηδάκη, ότι, με δεδομένη τηνμη ύπαρξη οργανογράμματος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ακόμα δεν έχει υπαλλήλους στις υπηρεσίες στις οποίες (θα) προΐσταται ούτε είναι σε θέση να προβλέψει πόσους τελικά υπαλλήλους θα χρειαστεί, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ασυνόδευτών ανηλίκων προσφύγων.

Αυτή η τελευταία παραδοχή προξενεί, όπως είναι φυσικό, μεγάλη ανησυχία αναφορικά με τις συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στη χώρα μας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα