Qatar Gate: Αποκαλυπτική αναμένεται η κατάθεση του Παντσέρι

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar gate σχετικά με τις δωροδοκίες Ευρωπαίων πολιτικών και παραγόντων είναι και σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ καθώς αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική η κατάθεση του Παντσέρι στις βελγικές αρχές, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

Υπενθυμίζεται πως ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος έχει κάνει συμφωνία με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, προκειμένου να τύχει ο ίδιος ευνοϊκής αντιμετώπισης. Για κάτι τέτοιο όμως έχει δεσμευτεί να αποκαλύψει συγκεκριμένα και αξιόπιστα στοιχεία για τους άλλους εμπλεκόμενους.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε ο Παντσέρι, οφείλει να αποκαλύψει τη δομή και τη δράση του κυκλώματος, τις διαδρομές του χρήματος από τις πηγές έως τα πολιτικά πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν. Και έναντι μίας τέτοιας κατάθεσης και εφόσον τα στοιχεία που θα παραδώσει είναι αξιόπιστα και ακριβή, αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους και μέρος αυτής κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως τουλάχιστον διατείνονται οι δικηγόροι του.

Οι εκτιμήσεις της Εύας Καϊλή
Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή, που μάλλον αιφνιδιάστηκε από τη συμφωνία που έκανε ο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές, εκτιμά ότι ο Ιταλός «λομπίστας» προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προστατεύσει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και μέλη της οικογένειάς του, που ενδεχομένως έχουν εμπλοκή στο κύκλωμα.

Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν σήμερα -ή και οποιαδήποτε άλλη στιγμή βέβαια- ο Παντσέρι θα αναφερθεί και στην ίδια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, ή θα περιοριστεί στο πώς ήταν η συνεργασία του με τον σύντροφό της και πρώην βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Όσον αφορά στον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι προγραμματισμένο να καταθέσει την Πέμπτη ενώπιον των βελγικών αρχών και μάλλον πρόκειται να επαναλάβει την αρχική κατάθεσή του ότι η ευρισκόμενη στη φυλακή πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στο κύκλωμα και δεν γνώριζε τις κινήσεις του.

«Βαραίνει» το κλίμα
Πάντως όσο περνούν οι μέρες το κλίμα γίνεται όλο και πιο επιβαρυντικό για την Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με εκτενέστατο δημοσίευμα του Politico, η αδελφή της, Μανταλένα είχε ιδρύσει την ΜΚΟ «MADE Group», η οποία έλαβε ποσό 105.000 ευρώ, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος που είχε προωθήσει στο ευρωκοινοβούλιο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Και ότι μετά την αποκάλυψη του Qatar-gate τον περασμένο Δεκέμβριο, η Μανταλένα επιχείρησε να σβήσει από το διαδίκτυο τα «ίχνη» της ELONtech, ενός παρατηρητηρίου για τις τεχνολογίες, στο οποίο η ίδια ήταν εκτελεστική διευθύντρια.

Η ELONtech διοργάνωνε εκδηλώσεις για θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, οι οποίες γίνονταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Εύα Καϊλή ως ομιλήτρια.

Επειδή όμως τα «ίχνη» των δραστηριοτήτων της ELONtech παραμένουν στο LobbyFacts.eu -έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ- η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα με email προς τον συγκεκριμένο φορέα τη διαγραφή όλων των σχετικών πληροφοριών.

Η Μανταλένα ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία «είναι ψευδώς καταχωρημένα σε αυτή την πλατφόρμα, αφού η ELONtech δεν είναι νομικό πρόσωπο, ούτε λειτουργεί ως οργανισμός άσκησης πίεσης».

Το αίτημα της Μανταλένας Καϊλή, που στη συνέχεια υποβλήθηκε και από τον δικηγόρο της αδελφής της, Εύας, Μιχάλη Δημητρακόπουλο παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς το LobbyFacts.eu θεωρεί ότι πρόκειται για επίσημα αρχεία.

«Τα δεδομένα λαμβάνονται από το Μητρώο Διαφάνειας των λόμπι της ΕΕ, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζουμε θα έχουν προέλθει από εκεί και θα έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον καταχωρίζοντα» δήλωσε στο Politico μία διαχειρίστρια του LobbyFacts.eu.

Σημειωτέον ότι η ELONtech γνωστοποίησε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραχωδών συνθηκών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα