Πυρομαχικά διασποράς: Αντιδράσεις των συμμάχων για την απόφαση των ΗΠΑ

Αρκετές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα στείλουν τα αμφιλεγόμενα όπλα στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για μια «πολύ δύσκολη απόφαση».

Λίγο μετά, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία δήλωσαν ότι αντιτίθενται στη χρήση των όπλων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευτεί από περισσότερες από 100 χώρες λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους, καθώς συνήθως απελευθερώνουν πολλά μικρότερα βομβίδια που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μεγάλη έκταση.

Τα πυρομαχικά έχουν επίσης προκαλέσει διαμάχη για το ποσοστό αποτυχίας τους, καθώς τα πυρομαχικά που δεν ανατινάσσονται μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν αδιακρίτως.

Γιατί οι ΗΠΑ δίνουν στην Ουκρανία «απεχθή» όπλα;
Ο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι είχε μιλήσει με τους συμμάχους για την απόφαση, η οποία αποτελεί μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι του πήρε «λίγο χρόνο για να πειστεί να το κάνει», αλλά ενήργησε επειδή «οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά».

Η απόφαση επικρίθηκε γρήγορα από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρει ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν «σοβαρή απειλή για τη ζωή των αμάχων, ακόμη και πολύ μετά το τέλος του πολέμου».

Όταν ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις 123 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση των όπλων αυτών και αποθαρρύνει τη χρήση τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι οι βόμβες διασποράς θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διάσπαση των αμυντικών γραμμών του εχθρού και όχι σε αστικές περιοχές και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 2,5%, ενώ οι ρωσικές έχουν ποσοστό αποτυχίας μεταξύ 30-40%, όπως είπε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπήρξε επίσης επικριτική, με έναν εκπρόσωπό της να λέει ότι «η χρήση τέτοιων πυρομαχικών πρέπει να σταματήσει αμέσως και να μην χρησιμοποιούνται σε κανένα μέρος».

 

 

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα