Πυρηνικά: Το Ιράν καλεί τους Ευρωπαίους να πείσουν τις ΗΠΑ να άρουν πρώτα τις κυρώσεις – ΗΠΑ: Δύσκολες οι συνομιλίες

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών που αρχίζουν αύριο, Τρίτη, στη Βιένη για το ακανθώδες θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την ικανότητα των Ευρωπαίων να πείσουν την Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις της κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε σήμερα η Τεχεράνη.

Η ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 στην αυστριακή πρωτεύουσα (το Ιράν και η λεγόμενη Ομάδα P4+1: η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία) συναντώνται αύριο στη Βιέννη για να προετοιμάσουν την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν το 2018.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, και η αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στη Βιένη στις “συζητήσεις” με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Κινέζους σχετικά με τους όρους αυτής της επιστροφής για να συμβαδίζουν με μια επιστροφή της Τεχεράνης στην αυστηρή τήρησης αυτής της συμφωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προσδοκίες για έμμεσες συνομιλίες στη Βιένη και ανέφερε ότι περιμένει οι συνομιλίες να είναι δύσκολες.

“Δεν υποτιμούμε την κλίμακα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Αυτές είναι πρώτες μέρες. Δεν αναμένουμε μια πρόωρη ή άμεση πρόοδο, καθώς αυτές οι συζητήσεις, τις οποίες περιμένουμε πολύ, θα είναι δύσκολες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σήμερα στην ενημέρωση του Τύπου.

Η Τεχεράνη έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε “συνάντηση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών” στη Βιένη.

Και αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση “διαπραγματεύσεις”, επέμεινε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

“Το ερώτημα κατά πόσο (η συνάντηση του Ιράν και της Ομάδας P4+1) θα αποφέρει αποτελέσματα ή όχι εξαρτάται (από την ικανότητα) των Ευρωπαίων και των 4+1 να υπενθυμίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις δεσμεύσεις τους και τους Αμερικανούς να τηρήσουν αυτές τις ίδιες δεσμεύσεις”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία της Βιέννης απειλείται με κατάρρευση από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την κατήγγειλε μονομερώς το 2018.

Η συμφωνία του 2015

Η συμφωνία του 2015, που υπογράφηκε στη Βιένη, προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ωστόσο βγαίνοντας από τη συμφωνία, ο Τραμπ επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που αυτή η συμφωνία επέτρεψε να αρθούν, προτού σκληρύνει περαιτέρω αυτά τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Τεχεράνης.

Αντιδρώντας σε αυτό, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από το 2019 από τις περισσότερες από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιένη.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τραμπ τον Ιανουάριο, δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία υπό τον όρο το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών του. Το Ιράν, από την πλευρά του, λέει ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση της συμφωνίας, αλλά υπό τον όρο η Ουάσινγκτον να άρει πρώτα τις κυρώσεις της.

Χρειάζεται “μόνο ένα μέτρο”, δήλωσε σήμερα ο Χατιμπζαντέχ. “Αυτό το μέτρο είναι η άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ, και σε αντάλλαγμα το Ιράν είναι έτοιμο” να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα