Πυρετώδεις προσπάθειες για να επανέλθει η κανονικότητα στην Αττική μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας “Ελπίς”

Πάνω από 36 ώρες έχουν περάσει από την υποχώρηση των χιονοπτώσεων που έφερε μαζί της η κακοκαιρία “Ελπίς” της οποίας το χτύπημα αν και είχε προβλεφθεί, σόκαρε και παρέλυσε την Αττική. Αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, χιλιάδες οδηγοί έμειναν κολλημένοι στην Αττική Οδό σε μηδενικές θερμοκρασίες για πάνω από 10 ώρες. Ο ισχυρός παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο των δημοτικών και περιφερειακών συνεργείων. Και σήμερα συνεχίζεται η αργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη και δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στους πληγέντες νομούς από την κακοκαιρία, κλειστά και σήμερα λιανικό εμπόριο και τράπεζες, ανοικτά τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, ενώ αναστέλλονται τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα σε Αττική και Εύβοια.

Οι συγκοινωνίες στην Αττική γίνονται με προγραμματισμό αργίας και δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών από και προς Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα.

Η Αττική Οδός παραμένει κλειστή. Η περιπέτεια εκεί έφτασε τους περισσότερους στα όρια τους, περίπου 20 τούς οδήγησε να αναζητήσουν ιατρική συνδρομή χωρίς να σταθεί δυνατό στα ασθενοφόρα να πλησιάσουν, ενώ ένας 62χρονος οδηγός έπειτα από 12ωρη ταλαιπωρία κατέληξε τελικά στο νοσοκομείο με έμφραγμα. Ήδη πολίτες έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους κινώντας νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας διεκδικώντας μεγαλύτερες αποζημιώσεις ακόμα και για βλάβες στα οχήματά τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τα τελευταία 500 (από τα 3.500) αυτοκίνητα που απέμειναν ακινητοποιημένα σε όλη την Αττική Οδό μεταφέρονται σταδιακά στη ΛΕΑ, προκειμένου να τα παραλάβουν οι οδηγοί τους από συγκεκριμένα σημεία. Τα περισσότερα βρίσκονται στο κομμάτι προς Δουκίσσης Πλακεντίας. Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες εκχιονισμού. Από χθες οχήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι διαθέσιμα στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό.

Σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημαντικούς οδικούς κόμβους και άξονες της Αττικής που είχαν κλείσει λόγο της σφοδρής χιονόπτωσης, με τον στόλο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας διάσπαρτο να επιχειρεί σε όλους τους δήμους, όπως αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημειώνουν, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην πλήρη διάνοιξη των δρόμων με την απομάκρυνση του συσσωρευμένου από τη διέλευση των αποχιονιστικών μηχανημάτων στις άκρες των οδικών λωρίδων, χιονιού, το οποίο πλέον σε μορφή πάγου καθιστούσε αδύνατη τόσο την πρόσβαση των οδηγών στα αυτοκίνητα τους όσο και την όποια προσπάθεια μετακίνησης τους.

Από νωρίς το πρωί υπάλληλοι και εθελοντές με μικρότερα οχήματα και φορτωτές παρουσία του περιφερειάρχη Γ . Πατούλη επιχειρούσαν επί της λεωφ. Μεσογείων -στο ύψος του Νομισματοκοπείου- να ελευθερώσουν τα διπλοπαρκαρισμένα εγκαταλελειμμένα οχήματα. Κατέγραφαν επίσης τα στοιχεία τους ώστε να ειδοποιηθούν μέσω της Τροχαίας για την παραλαβή τους, οι ιδιοκτήτες. Ο ίδιος μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνει έκκληση σε αυτούς τους οδηγούς να σπεύσουν να απομακρύνουν τα οχήματα προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλότητα που διαταράχτηκε τόσο βίαια αυτές τις ημέρες.

Όπως ενημερώνει ο περιφερειάρχης, έχουν καθαριστεί όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες και ότι τα όποια προβλήματα εντοπίζονται στο δευτερεύον οδικό δίκτυο το οποίο ανήκει στους δήμους. Σημειώνει ότι η Περιφέρεια τούς συνεπικουρεί στην προσπάθεια αποκατάστασης των συνεπειών τής κακοκαιρίας είτε με μηχανήματα είτε με εθελοντές και αλάτι. “Στείλαμε ήδη σήμερα μηχανήματα βαρέως τύπου στην Άνω Γλυφάδα, στου Ζωγράφου, στο Ψυχικό και παντού όπου ζητούν”, αναφέρει ο κ. Πατούλης υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί “η προστασία και η διευκόλυνση των συνανθρώπων μας κυρίως με ζητήματα υγείας να μεταφερθούν σε μονάδες Υγείας”.

Υπενθυμίζει, επίσης, τη λειτουργία του τηλ. κέντρου 1110 και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ αλλά και τη “σωτήρια” για πολλούς δράση των ειδικών μονάδων απεγκλωβισμού που συγκρότησε η Περιφέρεια, μεταφέροντας ασθενείς σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας. Παράλληλα , προσθέτει, εξυπηρετούνται και άλλες ανάγκες πολιτών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ή έλλειψης καυσίμου για θέρμανση ή κίνηση, αλλά και μεταφοράς τους σε άλλα σημεία καταλληλότερης διαμονής τους. Αναφέρεται στις σημερινές διακομιδές πολιτών με κατάγματα ή νεφροπάθεια, με τη χρήση οχημάτων 4×4 αλλά και την “αποστολή ερπυστριοφόρου στον Διόνυσο για σοβαρή ανάγκη συμπολίτη μας”.

Ειδικότερα για την κατανομή και τη σημερινή δράση του στόλου περισσοτέρων από 100 βαρέου τύπου οχημάτων, ενημερώνει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Καπανδρίτι, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης: “Ερπυστριοφόρα, εκχιονιστικά και αλατιέρες πέραν των φορτηγών και φορτωτών που επιχειρούν στην απομάκρυνση του συσσωρευμένου στις άκρες των παράδρομων χιονιού εστάλησαν παντού: στην Πανεπιστημιούπολη, στην Παιανία, στη Λ.Σπάτων, στο Αλεποχώρι, στο Ντράφι, στην Ηλιούπολή, στην Καλλιτεχνούπολη, στη Μεταμόρφωση, την Αγ. Παρασκευή στο Αμαλία Φλέμινγκ …”, σημειώνει και αναφέρει ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η πρόσβαση στα νοσοκομεία (και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις) όπως και σε άλλης καίριας σημασίας μονάδες και δομές, για τη λειτουργικότητα της πρωτεύουσας. Ο κ. Κόκκαλης υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτούργησε σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενώ “διέθετε και το απαιτούμενο για τις ανάγκες του κεντρικού οδικού δικτύου αλάτι”.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος διαβεβαιώνει για την προσβασιμότητα των νοσοκομείων. Εντοπίζει προβλήματα στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και κάποιους εγκλωβισμούς (π.χ. Πατήσια ), κυρίως εξαιτίας των πεσμένων δέντρων, του παγετού και της ολισθηρότητας που καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση τους. Σημειώνει ότι παντού επιχειρούν συνεργεία και μηχανήματα είτε της Περιφέρειας είτε του Δήμου Αθηναίων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι “σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα της πόλης ενώ σταδιακά ήδη οι οδηγοί απομακρύνουν τα αφημένα παντού οχήματα τους”.

Δήμος Αθηναίων: Χωρίς χιόνια το κεντρικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο
Χωρίς χιόνια είναι πλέον το κεντρικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο τoυ Δήμου Αθηναίων, ενώ 57 συνεργεία του δήμου με 213 εργαζομένους και ειδικά μηχανήματα έργου, καλαθοφόρα και φορτηγά επιχειρούν και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και σε όλους τους μικρότερους δρόμους όπου υπάρχουν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, οι περιοχές όπου παρατηρούνται ακόμη προβλήματα σε μικρούς δρόμους είναι η Άνω Κυψέλη, το Πολύγωνο, η Νεάπολη και τα όρια του Παγκρατίου με τον Βύρωνα. Εντός της ημέρας, ωστόσο, αναμένεται να έχει γίνει και εκεί ο αποχιονισμός.

Για τρίτο 24ωρο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, δίνεται έμφαση στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία και στις εισόδους τους με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Οι επιχειρήσεις με καθαρισμό και ρίψη αλατιού συνεχίζονται και σήμερα στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Λαϊκό, Παίδων, Ελπίς, Άγιος Σάββας, Ερυθρός Σταυρός, Παμμακάριστος, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Έλενα, Γηροκομείο, Λητώ. Όπως αναφέρει ο δήμος, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, τα συνεργεία του έριξαν 90 τόνους αλάτι στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μη δημιουργηθεί πάγος. Από το πρωί της Δευτέρας έως και χθες τη νύχτα είχαν χρησιμοποιηθεί επιπλέον 150 τόνοι αλατιού.

Οι σημερινές “επιχειρήσεις” των συνεργείων του δήμου ξεκίνησαν από τους Αμπελόκηπους, το Παγκράτι, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια και την Κυψέλη, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα από πτώσεις κορμών δέντρων και κλαδιών σε δρόμους, σε καλώδια του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ή σε αυτοκίνητα, εξαιτίας του βάρους του χιονιού. Η δημοτική αρχή έχει ήδη δεσμευτεί ότι κάθε δέντρο που έπεσε στην Αθήνα από την επέλαση της κακοκαιρίας, θα αντικατασταθεί, με αρχή την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Επίσης, από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η κακοκαιρία μέχρι και σήμερα, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μέσω του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους περίπου 400 ωφελούμενους, (ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, άτομα με κινητικές αναπηρίες), προκειμένου να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες τους. Παράλληλα ανοιχτές όλο το 24ωρο παραμένουν οι δομές του Δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία των αστέγων. Το Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου φιλοξενεί συνολικά 245 άτομα από τα οποία 91 εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ επιπλέον 37 άτομα φιλοξενούνται σε θερμαινόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας στον Νέο Κόσμο και στην περιοχή της Γκράβας. Τέλος, τα κλιμάκια Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, βρίσκονται όλο το 24ωρο στους δρόμους της πόλης για να παρέχουν φροντίδα σε όσους, παρά τις προσπάθειές τους, αρνούνται να μεταβούν στις δομές.

Με πολλές δυσκολίες ο αποχιονισμός των δρόμων στον Καρέα
Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες αποχιονισμού στον δήμο Βύρωνα και λόγω της μορφολογίας της πόλης και λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού που έπεσε, αλλά και λόγω της πτώσης των δέντρων, που καθιστούν τόσο την πρόσβαση όσο και την αποκατάσταση, ακόμη δυσκολότερες. Ειδικά, στην περιοχή του Καρέα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα και στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, μέσα στα τόσα προβλήματα, προέκυψε και αυτό με το αλάτι, αφού με το κλείσιμο της Αττικής Οδού, δεν στάθηκε δυνατόν να παραλάβει ο δήμος τις επιπλέον ποσότητες που χρειαζόταν.

“Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η κακοκαιρία βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, για ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε”, λέει ο κ. Κατωπόδης και συνεχίζει: “Ενημερωθήκαμε εγκαίρως για την κακοκαιρία και προετοιμαστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Την προηγούμενη Πέμπτη σε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο, καθορίσαμε το σχέδιο δράσης. Την Παρασκευή παραλάβαμε 30 τόνους αλάτι. Το Σάββατο μοιράσαμε 2 επιπλέον τόνους αλάτι σε σάκους, σε δύσκολα σημεία του Καρέα και το ίδιο βράδυ ρίξαμε αλάτι στους δρόμους του. Είμαστε όλοι συνεχώς επί ποδός για ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Τα εκχιονιστικά του δήμου, οι αλατιέρες και όλα τα διαθέσιμα οχήματα κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε βασικές υποδομές, όπως το Κέντρο Υγείας. Όμως είχαμε προβλήματα με τον αποχιονισμό του Καρέα, γιατί έκλεισε η Κατεχάκη και τα εκχιονιστικά του δήμου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Ο αποχιονισμός της Κατεχάκη όμως, δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλά της Περιφέρειας.

Και τα προβλήματά μας δεν σταμάτησαν εκεί. Το κλείσιμο της Αττικής Οδού δεν μας επέτρεψε να παραλάβουμε έγκαιρα ακόμη 30 τόνους αλάτι που αγοράσαμε και είναι απαραίτητο για ν’ αντιμετωπίσουμε τον παγετό στους δρόμους. Ούτε φυσικά να παραλάβουμε το περισσότερο αλάτι, που ζητήσαμε από την Περιφέρεια”.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, είναι αυτό με τις πτώσεις κλαδιών και δέντρων πάνω σε αυτοκίνητα, καθώς δεν μπορούν να τα απομακρύνουν αν δεν προηγηθεί η έκθεση της Αστυνομίας, ώστε να πάρει την αποζημίωση ο ιδιοκτήτης. “Για ν’ απομακρυνθούν αυτά θα πρέπει να προηγηθεί σχετική έκθεση της αστυνομίας, που είναι προϋπόθεση για να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατη μέσα στη γενικότερη αποδιοργάνωση που επικρατεί”, αναφέρει ο δήμαρχος Βύρωνα και καταλήγει:

“Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τυχόν καθυστερήσεις, λάθη ή παραλείψεις, αλλά όχι να απολογηθούμε, ούτε και θα χρεωθούμε ευθύνες άλλων. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται ασταμάτητα. Ο αποχιονισμός των δρόμων θα εξακολουθήσει από δύο εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα