Πυρά κατά Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή από Θεοχαρόπουλο, Τεμπονέρα, Ραγκούση

Αποστάσεις, αλλά και απαντήσεις απέναντι στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έδωσαν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος.

Σηκώνοντας το γάντι, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στην αποστροφή του κ. Κασσελάκη για την Νέα Αριστερά, λέγοντας «χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζών” ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών».

«Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το «παγόβουνο» των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις» υποστήριξε, από πλευράς του ο Γιάννης Ραγκούσης. «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις Ευρωεκλογές.

«Δεν χρειαζόμαστε ένα συνέδριο-φιέστα του αρχηγού», τόνισε αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο ο Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι «ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια» κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. «Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης», υποστήριξε, ζητώντας παράλληλα να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Τεμπονέρας: Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια

«Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του «όρια» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ο Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας στην τοποθέτησή του πως «Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης», ζητώντας παράλληλα να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Τεμπονέρα:

1.Η διεθνής κατάσταση (πόλεμος Ουκρανία-Γάζα-έκρηξη ακρίβειας-φτωχοποίηση των πολιτών – άνοδο της ακροδεξιάς, ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού) αποτελεί μια συγκυρία, που δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερη.

2.Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δίνουν μάχες οπισθοφυλακής αδυνατώντας να αρθρώσουν εναλλακτική πρόταση.

3.Η Ευρώπη δεν μπορεί καν να καταδικάσει συντεταγμένα το έγκλημα στη Γάζα και να εκφράσει μια ενιαία φιλειρηνική στρατηγική απέναντι στο έγκλημα του Ισραήλ βλέποντας μικρά παιδία να δολοφονούνται κάθε λίγα λεπτά. Η θεσμική και πολιτική, ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται, εγκλωβισμένη στους δημοσιονομικούς κανόνες.

4.Στην Ελλάδα επιταχύνεται η φτωχοποίηση των πολιτών και συντελείται εκ νέου μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου από την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στα χέρια των γνωστών ελίτ.

5. Άδικη φορολογία, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, επίθεση στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία (υποκλοπές) δείχνουν ότι η ΝΔ θα συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά στην πεπατημένη, ερήμην εναλλακτικής.

6. Η ελληνική κοινωνία απογοητευμένη και συγχυσμένη χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, αποστρατεύεται και απογοητεύεται.

7.Η απουσία συγκροτημένου αντιπολιτευτικού λόγου και η αδυναμία διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής είναι εμφανής.

8.Προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί. Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

9.Μοιραία, μετά από τη διπλή εκλογική ήττα, την διάσπαση και το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου έρχεται η ώρα του απολογισμού. Να δούμε τι έφταιξε για να πάμε παρακάτω. Έχουμε ανάγκη την αυτοκριτική για να δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις μας και να μην τα επαναλάβουμε. Να μην φοβηθούμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του «όρια».

Στην πορεία προς το συνέδριο, έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

1.Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί, σαν ένα κόμμα που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς, με πυξίδα δηλαδή, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και οραματικό στόχο, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η μάχη για το σοσιαλισμό σε συνθήκες (ακρο)δεξιάς, ιδεολογικής ηγεμονίας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Χρειαζόμαστε το αριστερό -προοδευτικό αντιπαράδειγμα.

2.Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ανέκαθεν ο πολιτικός σχηματισμός υπήρξε τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, της οικολογίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των κινημάτων. Σαν κόμμα πολιτικής ενότητας οφείλει να οικοδομηθεί στην βάση μιας minimum ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας, που θα έχει διακριτό στίγμα.

3.Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης. Ο φορέας πρέπει να καταθέσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Παραγωγικό υπόδειγμα, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή επανάσταση, μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και ένα σωρό άλλες νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πρέπει να τύχουν επεξεργασιών και να προκύψει ένα πολίτικο σχέδιο ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο. Η χώρα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

4.Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, για να μπορέσει να αποτελέσει τον κορμό, του προοδευτικού χώρου. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πρόσθεση και όχι αφαίρεση δυνάμεων, απαιτείται σύνθεση, απαιτείται υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες, αλλά και πολιτική ωριμότητα. Κυρίως απαιτείται πρόθεση συμπερίληψης και συν-αντίληψης αλλά και υψηλή συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών.

5.Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κόμμα με κοινωνική διασύνδεση. Η επαφή με το «μαζικό χώρο» (νεολαία, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κλπ.) πρέπει να χτιστεί, όχι με όρους κορυφής και «μεταγραφολογίας», αλλά σε επίπεδο κοινωνικής βάσης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αρχίσει να αξιοποιεί και να αναδεικνύει στελέχη «κοινωνικά» με παρουσία και δράση, στους χώρους δουλειάς, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι πρωτίστως ένα κοινωνικά, λαϊκό κόμμα. Ακόμα και αν το κόμμα μας φτάσει στην κυβερνητική εξουσία, η πρόσφατη ιστορία(2015-2019) απέδειξε, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να προκαλέσει ριζοσπαστικές τομές στο κράτος και στους θεσμούς, αν δεν υπάρχει η υποστήριξη της «κοινωνίας των πολιτών».

Συνεπώς και ως προς την εισήγηση στην ΚΕ:

1.Θετική εξέλιξη η διεξαγωγή του συνεδρίου, δεν ήταν δεδομένη. Να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού». Έμφαση στην προγραμματική μας πρόταση:

(δεν λέμε όλοι τα ίδια: ιδιωτικά-δημόσια πανεπιστήμια, μεγαλύτερη φορολόγηση ή μη του πολύ μεγάλου πλούτου, αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, ναι ή όχι στον «νόμο Κατρούγκαλου», ναι ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις, ναι ή όχι στην αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας, συμμετοχή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ή της GUE κλπ.). Όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουμε συλλογικά για να προχωρήσουμε συντεταγμένα.

2.Χρειαζεται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου: Α. ΣΥΝΕΔΡΙΟΕΚΤΑΚΤΟ (να δώσουμε ρόλο και λόγο στα μέλη, να εκλέγουν σύνεδροι, να εκλέγουν συντονιστικά στις ΟΜ και στις νομαρχιακές επιτροπές-να εκλεγεί νέα κεντρική επιτροπή. Το νέο πολιτικό σχέδιο απαιτεί νέα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν.

3.Να προκύψει σαφές χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία τα οποία σήμερα θα αποφασίσουμε για να μην επιτρέψουμε δια της διολισθήσεως να αυτοακυρωθούμε. Θυμίζω, ότι είχαμε αποφασίσει ότι στις 18.11.2023 θα είχαμε κάνει το πρώτο περιφερειακό συνέδριο!

4.Συνέδριο ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ (να μιλήσουμε για τις νέες προκλήσεις για τις νέες διαιρετικές τομές και αντιθέσεις)

5.Συνέδριο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ (300 μέλη ΚΕ-πόσες φορές συνεδρίασε και πόσο λειτουργική υπήρξε; Ακούω ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, για την περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος, θα τα συζητήσουμε όλα αυτά;

6.Συνεδριο ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΣ -ΟΧΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ- συνέδριο που θα έχει το λόγο όλος ο προοδευτικός χώρος.

7.Ναι στα περιφερειακά συνέδρια αλλά μετά το συνέδριο για να εκπέμψουμε το νέο μήνυμα και την εναλλακτική προοδευτική μας ταυτότητα. Πρώτα ορίζουμε τις πολιτικές και μετά απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Να γίνει απρόσκοπτα ο προσυνεδριακός διάλογος.

8.Ως προς το Πολιτικό σχέδιο για τις ευρωεκλογές: Ας μην μιλήσουμε μόνο για την Ευρώπη που θέλουμε με αόριστα ευχολόγια. Η Αριστερά στην Ελλάδα να γίνει το προοδευτικό αντιπαράδειγμα.

Θεοχαρόπουλος: «Δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα»

Απάντηση στην αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη πως «η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον αυλικοί για να δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες», «φωτογραφίζοντας» στελέχη της Νέας Αριστεράς, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της διακυβέρνησης Τσίπρα, έδωσε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Συγκεκριμένα, «χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζων” ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μεσα στο κομμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών», ξεκαθάρισε από πλευράς του ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Είμαστε εδώ, για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση, απέναντι στη ΝΔ. Το μέτωπο μας είναι με την κυβέρνηση της ΝΔ, με την Δεξιά και με κανέναν άλλον. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα ενόψει ευρωεκλογών. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα και πολιτικό σχέδιο» σημείωσε ακόμη ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Απαιτείται ένα ταυτόχρονα ρηξικέλευθο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Που θα σπάει τα κακώς κείμενα σε όλους τους τομείς πολιτικής. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο απέναντι στο στρεβλό καταναλωτικό μοντέλο που χρεοκόπησε της χώρας. Με σχέδιο για παραγωγική αξιοποίηση των πόρων αγροτικής πολιτικής, για μία περιβάλλοντική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος πρόνοιας», παρατήρησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως πρέπει «να προχωρήσουμε στο άνοιγμα και μετασχηματισμό του κόμματος για ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς- Κεντροασριστεράς. Για να εκφράσουμε τον κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Όταν μας ψήφισε το 36% και το 32% δεν έγινε όλος ο κόσμος ριζοσπάστες αριστεροί. Είναι κυρίως κεντροαριστεροί, προοδευτικοί πολίτες».

«Οι αποχωρήσεις ήταν λάθος»

Με φόντο τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «οι αποχωρήσεις ήταν λάθος. Δεν είναι δυνατόν να μην βάζουν τα θέματα ούτε στην Κ.Ε. ούτε στο Συνέδριο και να αποχωρούν.. Στην προηγούμενη μάλιστα Κ.Ε. μια ομάδα στελεχών βάλαμε τα θέματα και ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε σύνθεση και δέχθηκε τις προτάσεις μας. Έτσι γίνεται ο διάλογος εντός του κόμματος μας» σημείωσε.

«Τέλος όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά το δεύτερο μέρος της τοποθέτησης του Προέδρου ήταν η πάγια θέση του κόμματος και η εθνική γραμμή για επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι η γραμμή μας. Οφείλουμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μην κάνουμε ότι έκανε η ΝΔ σε εμάς. Εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό που έκανε η ΝΔ προεκλογικά που σε ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής λειτούργησε με μικροκομματικούς όρους. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ την κριτική που κάνει ο Σαμαράς στον Μητσοτάκη. Εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά υπεύθυνα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν το πολιτικό κόστος αλλά μόνο το εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ραγκούσης: Το παγόβουνο των ευρωεκλογών

«Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας την νέα ηγεσία για το «παγόβουνο» των Ευρωεκλογών, που είναι μπροστά, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Νέα Κεντροαριστερά

Επιμένοντας σε τρία σημεία κατά την εισήγησή του, ο κ. Ραγκούσης ξεκίνησε από την Νέα Κεντροαριστερά ως ζήτημα στρατηγικής. «Στη χώρα, με τη δουλειά που έκαναν Και οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποκαταστάθηκε η κανονικότητα. Η οικονομική και η δημοσιονομική κανονικότητα. Η κοινωνική και εν μέρει η πολιτική κανονικότητα» παρατήρησε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Γιατί εν μέρει η πολιτική κανονικότητα; Διότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν είναι πολιτική κανονικότητα να υπάρχει ένα παντοδύναμο δεξιό κόμμα από τη μια και μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση από την άλλη» συνέχισε.

«Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία να διευκρινίσουμε ότι: με βάση τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, η συζήτηση για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον μια συζήτηση που θα μπορεί να παίρνει σάρκα και οστά ΜΟΝΟ (και τονίζω το μόνο) στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στα συνδικάτα και σε ορισμένες, συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που προφανώς ήρθε για να μείνει για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον, ο ρόλος της μεγάλης προοδευτικής αντιπολίτευσης, θα είναι ρόλος για Έναν».

Στο πλαίσιο αυτό, «η εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεντροαριστερά είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2009, των τελευταίων προμνημονιακών εκλογών». «Μετά τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα μας, στο κόμμα που γεννήθηκε ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν γνωρίζω αν υπάρχει και ποιο είναι το μέλλον της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Γνωρίζω όμως ότι η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την κεντροαριστερά» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως «για αυτό πιστεύω πως είναι η ώρα για μια Νέα, Σύγχρονη και κυρίως Μεγάλη Κεντροαριστερά, υπό την έννοια μιας μεγάλης συμμαχίας Σύγχρονης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, για την επόμενη Ελλάδα, όχι για την απερχόμενη Ελλάδα. Μια νέα κεντροαριστερά των εργαζομένων και των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν. Μια νέα κεντροαριστερά της ευθύνης και της αξιοπιστίας. Μια νέα κεντροαριστερά που δεν θα διακηρύξει μόνο το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά θα προσδιορίσει κι αυτό το έρημο το «πως» θα το κάνουμε».

«Αυτήν τη νέα και μεγάλη κεντροαριστερά αναζητεί η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών. Αυτήν τη νέα και μεγάλη κεντροαριστερά δεν βρίσκει ακόμη, γι αυτό διατηρεί το πλεονέκτημα στον Κ.Μητσοτάκη. Αυτή τη νέα κεντροαριστερά οφείλουμε να δημιουργήσουμε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσοι πιστεύουμε σε αυτήν. Και τελικά, αυτή η νέα κεντροαριστερά ή θα βρει χώρο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή εκτός αυτού» προειδοποίησε ο κ. Ραγκούσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το επείγον και κρίσιμο ζήτημα» τις Ευρωεκλογές. «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό. Η ήττα στις εθνικές εκλογές δεν ήταν μία στρατηγική ήττα, διότι διατηρήσαμε την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, και συμπλήρωσε πως «στρατηγική ήττα θα είναι όμως μία ήττα στις ευρωεκλογές εάν θα χάσουμε τη 2η θέση στην κοινωνία με πολύ χαμηλά ποσοστά. Θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το «παγόβουνο» των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Σημασία έχει να κάνεις ΤΩΡΑ ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το «παγόβουνο». Μετά θα είναι αργά» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν αρκεί να σχεδιάσουμε μια σειρά από σωστές, θετικές δράσεις με κορυφαία το έκτακτο συνέδριο. Απαιτείται και κάτι άλλο κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Απαιτείται να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ» περιέγραψε. «Και όσοι σήμερα λένε πρέπει να δουλέψετε όλοι μαζί … μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο θα λένε «κι εσείς τι κάνατε για να προλάβετε το κακό; Γιατί δεν μιλούσατε πριν;», δερωτήθηκε, απαντώντας πως «μπορούμε να την αποφύγουμε. Μπορούμε. Μπορούμε να γυρίσουμε να παιγνίδι στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι δύσκολο, αλλά μπορούμε … αν αλλάξουμε πορεία», συμπλήρωσε.

«Να υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες»

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης έθεσε ένα ζήτημα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας, αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες. «Για συμβολικούς κυρίως λόγους – όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τότε ήμουν στη μειοψηφία – επαναφέρω την πρότασή μου να υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, ξεκινώντας από τον εφετινό κρατικό προϋπολογισμό. Να αφαιρέσουμε έτσι, ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας. Διατηρώντας βεβαίως στο ακέραιο την κριτική μας για τις αποφάσεις αμυντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα