Πτωτική η πορεία στις ευρωαγορές

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις γύρω από τις συνομιλίες για το νέο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ και στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,28% στις 364,50 μονάδες, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να σημειώνει άνοδο 1,1%, ενώ ο κλάδος υγειονομικός κλάδος καταγράφει πτώση 0,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 0,44%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,46% και ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 0,31%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,18% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,32%.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows δήλωσε ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έχουν σημειώσει “πρόοδο” στις συνομιλίες τους για το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές.

Τα δύο πρόσωπα πρόκειται να μιλήσουν ξανά σήμερα Τετάρτη και ο Meadows ελπίζει να δει “κάποιο είδος συμφωνίας πριν από το Σαββατοκύριακο”

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η νορβηγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telenor ASA ανακοίνωσε τα προσαρμοσμένα κέρδη γ΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, καθώς τα χαμηλότερα έσοδα από την κίνηση και τις συνδρομές, αντισταθμίστηκαν από τη μείωση του κόστους. Η Telenor ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA 14,57 δισ. κορόνων (1,57 δισ. δολαρίων), υψηλότερα από τα 13,13 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα, η Randstad NV ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ζημιές στο β΄ τρίμηνο του 2020, καθώς τα έσοδα δέχθηκαν πλήγμα από την πανδημία, αλλά ο όγκος των πωλήσεων από τις αρχές Ιουλίου δείχνει θετική δυναμική.

Πτώση πωλήσεων ανακοίνωσε η Nestle SA για το εννεάμηνο του έτους, με τον ελβετικό κολοσσό των τροφίμων και αναψυκτικών να αναθεωρεί πάντως ανοδικά τις προβλέψεις του για το σύνολο της χρήσης. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ανήλθαν σε 61,91 δισ. ελβετικά φράγκα ($68,24 δισ.) για το εννεάμηνο του έτους, από 68,37 δισ. ελβετικά φράγκα των αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για 62,09 δισ. ελβετικά φράγκα.

Στα μάκρο, ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο μετά το χαμηλό πέντε ετών του προηγούμενου μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο από 0,2% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τιμές τροφίμων, αυξήθηκε κατά 1,3%.

Παρά την ενίσχυση των τιμών, ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Αυτό ενισχύει τις φωνές για άλλο ένα γύρο τόνωσης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα της χώρας, με την σχετική απόφαση να αναμένεται ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 5 Νοεμβρίου.

Σχετικά Νέα