

Το κύμα των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών ώθησε πτωτικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εξάλλου, πολλοί επενδυτές κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τα μηνύματα που θα εκπέμψει η ΕΚΤ κατά την επικείμενη συνεδρίαση της αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης.
Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,20% στις 471 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε πτωτικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν, πάντως, οι μετοχές του κλάδου υγείας.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση ύψους 0,29% στις 16.635 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διόρθωσε σε ποσοστό 0,38% και τις 7.385 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να ενισχυθεί οριακά στο +0,05% φτάνοντας τις 7.492 μονάδες.
Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διολισθαίνει κατά 0,40% στις 30.062 μονάδες.
Τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτύπωσαν την αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και τη μικρή αύξηση του πληθωρισμού που ανέβηκε στο 2,9% το Δεκέμβριο από το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για την Ευρωζώνη έπεσε στο -16,1 τον Ιανουάριο, ενώ πτωτικά κινήθηκε και σε επίπεδο ΕΕ στο -16,2.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις μέτριες εκτιμήσεις για την πορεία του σύνθετου PMI που ανακοινώνεται την Τετάρτη (τόσο για την ΕΕ συνολικά, όσο και μεμονωμένα για τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία) θα επιβεβαιώσουν την αδυναμία των οικονομιών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν μοιάζει για την ώρα να… συγκινεί την ΕΚΤ.
Πραγματικά το σύνολο των αναλυτών περιμένει πως το συμβούλιο θα κρατήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όμως είναι αβέβαιο αν θα στείλει και κάποιο σήμα για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης.
Στις αγορές των commodities η πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη κατάπαυση πυρός λειτούργησε πυροσβεστικά καταφέρνοντας να ανακόψει τη σταθερά ανοδική τροχιά των πετρελαϊκών τιμών που έφερε χθες το Brent και πάλι πάνω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι.
Έτσι, σήμερα η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,46% στα 79,74 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχασε 0,20% στα 74,61 δολάρια.
Αντίθετη πορεία για τον χρυσό που κέρδισε 0,21% φτάνοντας τα 2.026 δολάρια την ουγγιά. Μάλιστα, αν τα μάκρο των επόμενων ημερών κριθούν από τους επενδυτές πως απομακρύνουν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από το Μάρτιο, τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε λίγο έδαφος με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει στις 103,77 μονάδες και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0829.
Σχετικά Νέα
Στο «κόκκινο» η Wall Street: Σημαντικές απώλειες με φόντο την επίθεση Τραμπ στον Πάουελ
Υποχωρούν εκ νέου τη Δευτέρα όλοι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι.
Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο, εν μέσω μηνυμάτων για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
“Βουτιά” άνω του 2% γνώρισε το πετρέλαιο, εν μέσω ενδείξεων προόδου στις συνομιλίες μεταξύ.
Σε νέα ιστορικά υψηλά “εκτοξεύθηκε” ο χρυσός, πάνω από τα 3.400 δολάρια
Πάνω από τα 3.400 δολάρια “σκαρφάλωσε” ο χρυσός, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς.
Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και.