Πτωτικά οι ευρωαγορές καθώς εξασθενεί το θετικό μομέντουμ

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς εξασθενεί το θετικό μομέντουμ των τελευταίων.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,56% στις 516,92 μονάδες, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων να κινούνται στο “κόκκινο”. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν 1,4%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 καταγράφει πτώση 0,64%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC-40 υποχωρούν κατά 0,76%, 0,54% και 0,70% αντίστοιχα.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 και ο ιταλικός FTSE MIB χάνουν 1,06% και 1,16% αντίστοιχα.

Οι περιφερειακές αγορές ανοδικά τον μήνα υψηλότερα τη Δευτέρα, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές θα αναμένουν να δουν αν μια ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη εκτύπωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή θα επηρεάσει την επικείμενη απόφαση της τράπεζας.

Στα μάκρο, ο αριθμός των ανθρώπων στην Ισπανία που καταγράφηκαν ως άνεργοι μειώθηκε κατά 2,2% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ή κατά 58.560 άτομα, αφήνοντας 2,61 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η Ισπανία κέρδισε 62.505 θέσεις εργασίας τον Μάιο σε 21,1 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ανεργία των ατόμων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 4,8% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά 9.007 άτομα σε 179.075 άτομα.

Στο μεταξύ, η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο – ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ανακάμψει μόνο σταδιακά φέτος. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 25.000 άτομα (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία) τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 7.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5,9%, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας της Γερμανίας.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, πτώση άνω του 3% σημειώνει η μετοχή του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP, αφού ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αναθεώρησε χαμηλότερα τις πιστωτικές προοπτικές της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων μετοχών, η Allianz υποχωρεί πάνω από 2% μετά την υποβάθμιση της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας από τη Citigroup σε “neutral” από “buy”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα