Πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με βουτιά 1,21% στις 1.383,73 μονάδες αλλά πλέον κινείται στις 1.393,7 μονάδες περιορίζοντας την πτώση στο -0,58%.

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο με φόντο την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Αυξημένος είναι ο τζίρος στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 6 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,9% στις 1.191 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,55% στις 3.376 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με απώλειες 1,5% στις 2.227 μονάδες.

Στο ήδη θολό τοπίο, με τις τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι πιθανώς θα καθυστερήσουν το χρονοδιάγραμμα της μείωσης επιτοκίων της Fed, ήρθε να προστεθεί και η γεωπολιτική αβεβαιότητα με τη νέα εκτίναξη του θερμόμετρου της έντασης στη Μέση Ανατολή έπειτα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στο πλήγμα των Ισραηλινών στην ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό στις αρχές του μήνα.

Η πρώτη αντίδραση στην Λεωφόρο Αθηνών ήταν αρκετά νευρική με το ταμπλό να ανοίγει “κατακόκκινο” και τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ωστόσο η εικόνα βελτιώθηκε αρκετά στο πρώτο μισάωρο καθώς η στάση των διεθνών αγορών είναι παραπάνω από ψύχραιμη, με τα ευρωπαϊκά ταμπλό να εμφανίζουν κατά βάση ανοδικές τάσεις όπως και τα futures στις ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη για την Λεωφόρο Αθηνών, στο +1,2% για τον ΓΔ και στο +3,2% για τον τραπεζικό δείκτη, αλλά η εικόνα χάλασε αρκετά την Παρασκευή με την πτώση 1,1% όταν οι επενδυτές αντέδρασαν έντονα στα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ με την αγορά να περιορίζει έτσι την ανοδική της αντίδραση στην διόρθωση της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Οι 4 συστημικές τράπεζες που ξεκίνησαν όλες με απώλειες σημαντικά άνω του 1% πλέον περιορίζουν τις πιέσεις, η Εθνική και η Eurobank στο -0,6%, η Alpha στο -0,8% και η Πειραιώς στο -1,25%.

Με απώλειες άνω του 1% είναι ακόμα οι ΔΕΗ, Autohellas, Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean.

Ανοδικές τάσεις δείχνουν τα ΕΛΠΕ στο +0,85%% η Ελλάκτωρ στο +0,8% και η Motor Oil στο +0,7%, ενώ ο Σαράντης ενισχύεται κατά 0,5% και ήπια ανοδικά με μικρότερα κέρδη κινούνται ακόμα οι Coca Cola, Τιτάνας και Quest..

Πιο επιβαρυμένη είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου μόνο δύο τίτλοι κινούνται ανοδικά (Epsilon και Κρι Κρι) με την Intralot, την Profile και την Intrakat να σημειώνουν απώλειες άνω του 2% και τον ΟΛΠ στο -3,9%.

Στο σύνολο του ταμπλό οι πωλητές έχουν μεγάλο προβάδισμα με 75 μετοχές να κινούνται πτωτικά έναντι 20 ανοδικών.

Σε τεχνικό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η εβδομάδα μπορεί να έκλεισε με κέρδη και να μας έκανε την χάρη να αντιδράσει από την ζώνη των 1.360 μονάδων, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να περάσει από τα stops που δοκίμασε και αναχαίτισαν οι πωλητές. Έτσι λοιπόν όσο ο ΓΔ δεν περνάει το τις 1.433 μονάδες σε κλείσιμο, ο τραπεζικός τις 1.241 και ο FTSE 25 τις 3.460 δεν μπορούμε να πούμε ότι η αγορά θα δώσει άμεσα συνέχιση και θα συνεχίσει να κινείται σε ένα εύρος τιμών στήνοντας σχηματισμό και μαζεύοντας δυνάμεις.

Η εικόνα διεθνώς

Όπως προαναφέρθηκε, οι αγορές παγκοσμίως δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από τη γεωπολιτική ένταση, με τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να δείχνουν ανοδικές τάσεις.

Στην Γηραιά ήπειρο, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,5% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατά 0,65%, ενώ αντίθετα ο FTSE 100 στην Βρετανία σημειώνει απώλειες 0,4%.

Θετικά είναι τα πρόσημα και στην προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ, με τα futures του Dow Jones στο +0,4%, του S&P 500 στο +0,5% και του Nasdaq στο +0,55%.

Σε υψηλά έτους (και εξαμήνου) παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές ΗΠΑ στο 4,556% και το 2ετές στο 4,931%, ενώ ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,310%.

Χαρακτηριστικό της ψυχραιμίας των επενδυτών είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, στα 89,5 δολάρια το βαρέλι για το Brent και στα 84,6 για το WTI με απώλειες περί του 1%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα