Πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να εμφανίζει αδυναμία να αποκτήσει δυναμική, ενώ σήμερα αναμένεται και η λήξη των παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,45% στις 909,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.276,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,66% στις 792,90 μονάδες.

Μόλις μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση του δεύτερου μήνα του έτους και ο γενικός δείκτης κινείται εντός ενός στενού εύρους, ήτοι από τις 897 έως τις 926 μονάδες. Μόλις 30 μονάδες η διακύμανση σε 14 συνεδριάσεις, με τη συναλλακτική δραστηριότητα μάλιστα να μην καταφέρνει να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, πλην ελαχίστων συνεδριάσεων.

Είναι σαφές ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής στο σύνολό της, επιλέγοντας να προχωρήσει μόνο σε διορθώσεις τίτλων. Μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί δύο φορές η καθοδική διάσπαση των 900 μονάδων, εντούτοις οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, συγκρατώντας τις ούτως ή άλλως επιφυλακτικές κινήσεις των αγοραστών.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο, πάντως, τους εγχώριους αναλυτές είναι η αδυναμία της αγοράς να ανεβάσει τους συναλλακτικούς της ρυθμούς, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει περισσότερο βάθος και εύρος η κίνηση. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των ξένων στην έκθεση σε ευμετάβλητες αγορές, όπως είναι το ΧΑ, αλλά και των προσεκτικών κινήσεων των πωλητών, που δεν θέλουν να αποεπενδύσουν από μια αγορά που μακροπρόθεσμα υπόσχεται ανάπτυξη.

Για να μπορέσει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις που να υπερκεράσουν αυτό το δίλημμα και να φέρουν νέα κεφάλαια στη λ. Αθηνών, τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr. Τράπεζες και οικονομία θα είναι οι δύο βασικοί καταλύτες, όπως έχει πολλάκις αναφερθεί, οι οποίοι όμως θα χρειαστούν χρόνο για να δείξουν τις επιδόσεις τους. Μέχρι τότε το επιλεκτικό stock picking θα κυριαρχεί, ενώ μικρές εξελίξεις, όσο θετικές και αν είναι, θα επηρεάζουν μόνο επιμέρους τίτλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη χθεσινή υπεραπόδοση, η ΓΕΚ Τέρνα, η Τέρνα Ενεργειακή και ο Σαράντης σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, όπως και η Πειραιώς και ο ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank, Coca Cola, Φουρλής, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, Λάμδα, Alpha Bank και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Titan, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη που να ξεπερνούν το 1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΤΕ και η Aegean.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα