Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές

Πτωτικά, κατά κύριο λόγο, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο, καθώς το ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα παραμένει τροχοπέδη για τις αγορές εν μέσω των εκτιμήσεων ότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών ήρθαν για να μείνουν.

Άλλωστε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σήμερα ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε ομιλία της σήμερα σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική στη Φρανκφούρτη, οι μελλοντικές μας αποφάσεις “θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα είναι σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί”.

Περιθώρια αντίδρασης δεν άφησαν ούτε τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς επιβεβαίωσαν ότι η Ευρωζώνη βιώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την εξαιρετικά περιοριστική πολιτική της ΕΚΤ.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες σε καθοδική τροχιά.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες, βελτιωμένος ελαφρώς από τις 46,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στις 48,7 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για τη μεταποίηση έδειξαν ότι ο ευρωπαϊκός μεταποιητικός κλάδος παράμεινε εγκλωβισμένος σε βαθιά ύφεση στο τέλος του τριμήνου, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 43,4 μονάδες από 43,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Το κλίμα δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε η ήπια ανοδική εικόνα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ως απόρροια της μικρής αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από τα υψηλά 16 ετών που σκαρφάλωσαν εχθές, καθώς σε διεθνές επίπεδο το ράλι των ομολόγων συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,14% στις 440,08 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν μεικτή εικόνα. Των απωλειών ηγήθηκε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υποχώρησε κατά 2,1%, ενώ στηρίξεις παρείχε ο τομές της τεχνολογίας, που έκλεισε με κέρδη 1,2%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX διαχώρισε τη “θέση” του από τους άλλους δείκτες των κύριων χρηματιστηρίων της ηπείρου, κλείνοντας με κέρδη 0,10%, στις 15.099,92 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ολοκλήρωσε την ημέρα ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.996,73 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,77% και έκλεισε στις 7.412,45 μονάδες.

Αρνητική η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,17% και να τερματίζει στις 27.435,59 μονάδες και τον δείκτη IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 0,68%, στις 9.102,90 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα