Site icon The Indicator

Πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 1.713 μον. με απώλειες 1,3% (χαμηλό στις 1.707,5 μον.) και τον τζίρο στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 4,5 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,1% στις 1.629 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,6% στις 4.227 μον., όπως και ο FTSEM της μεσαίας που βρίσκεται στις 2.607 μον. με -1,35%.

Μετά από ακόμα μία θετική εβδομάδα (+2,27%) την τέταρτη διαδοχική (και 15η στις τελευταίες 17) η αγορά σήμερα οδεύει στο κλείσιμο του τριμήνου με διορθωτική διάθεση, στο κλίμα που επικρατεί διεθνώς με φόντο το νέο μπαράζ δασμών που θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεικτική της επενδυτικής διάθεσης στην Ασία το πρωί ήταν η βουτιά 4% στο Τόκιο του Nikkei, ενώ στην Ευρώπη οι δείκτες έχουν ξεκινήσει με απώλειες που πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 1%, όπως και τα futures της Wall Street που κινούνται επίσης με αισθητά αρνητική κλίση.

Σχετικά με τους νέους δασμούς, ο πρόεδρος Τραμπ είπε χτες, Κυριακή, ότι οι “ανταποδοτικοί” δασμοί που θα ανακοινώσει την Τετάρτη θα αφορούν όλες τις χώρες, αλλά θα εστιάζουν κυρίως σε 10 με 15 κράτη, σε ένα σχέδιο που ο ίδιος ονομάζει “ημέρα απελευθέρωσης”.

Στην Αθήνα οι εντυπωσιακές επιδόσεις από τις αρχές του έτους (ΓΔ στο +18,1% και ΔΤΡ στο 29,5%) δίνουν πιθανώς ένα ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στους πωλητές, στο πλαίσιο κλειδώματος κερδών με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου σήμερα. Μία τάση που είχε διαφανεί άλλωστε ήδη από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας στον τραπεζικό κλάδος, ο οποίος ολοκλήρωσε με το πενθήμερο στο +1,2% αλλά με ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής (σωρευτικές απώλειες 3,31%).

Σε τεχνικό επίπεδο, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει ότι όσο ο ΓΔ διατηρεί το επίπεδο των 1.730 μονάδων παραμένει σε επιθετική τάση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.750 μονάδες. Αν κατοχυρωθεί αυτό το επίπεδο, η ανοδική πορεία μπορεί να συνεχιστεί.

Αντιθέτως, η διάσπαση των 1.707 μονάδων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει περισσότερους πωλητές.

Μακροσκοπικά, ο ίδιος επισημαίνει ότι η αγορά αναμένει μια πιθανή διόρθωση που θα δώσει νέα ώθηση προς το επίπεδο των 2.000 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης, τα επίπεδα των 1.660 και 1.600 μονάδων λειτουργούν ως ισχυρά στηρίγματα. Είναι λογικό σε περίπτωση που ο S&P δεν καταφέρει να ισορροπήσει και να αντιδράσει από την ζώνη των 5.500 μονάδων τότε οι πιθανότητες να βγάλει διόρθωση και η Ευρώπη μετά από τόσο σημαντικά κέρδη που καταγράφει είναι αυξημένες.

Η εικόνα στο ταμπλό
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και σήμερα, για τρίτη συνεδρίαση, οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η Πειραιώς στα 5,24 ευρώ με -2,8%, η Alpha στα 2,27 επίσης στο -2,8%, η Εθνική στα 9,61 ευρώ και η Eurobank στα 2,52 με -1,75%.

Έντονες πιέσεις δέχεται και η Metlen που υποχωρεί στα 41,9 ευρώ με -2,6% μετά το ράλι 10,8% της περασμένης εβδομάδας, με την ΔΕΗ επίσης στο -2,7% και την Τιτάν στο -2,2%.

Απώλειες άνω του 1,5% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημειώνουν ακόμα οι Ελλάκτωρ, Aktor και Βιοχάλκο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ούτε στον FTSE διασώζονται μόλις δύο τίτλοι, των Coca Cola και Jumbo και αυτό με οριακά κέρδη έως 0,25%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι ΑΒΑΞ, Autohellas, Lavipharm, Profile και Αλουμύλ.

Στο σύνολο του ταμπλό 74 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 20 ανοδικών.

 

πηγή   capital.gr

Exit mobile version