Πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.444,5 μονάδες με -0,95% και τον τζίρο στα 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 2 εκατ. τεμάχια.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,6% στις 1.274 μονάδες, ο FTSE σημειώνει απώλειες 1,15% στις 3.499 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που κινείται στις 2.310,1 μονάδες με -0,7%.

Μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες η αγορά επέστρεψε σε θετικό πρόσημο την περασμένη και πρώτη του Ιουνίου, με κέρδη 1,85% και ράλι 4,4% του τραπεζικού δείκτη, αλλά σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις στον απόηχο της νευρικότητας που φαίνεται να έχουν φέρει στα ευρωπαϊκά ταμπλό τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στην Ελλάδα οι κάλπες δεν επιφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, με το κυβερνών κόμμα της ΝΔ να καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του από τις περυσινές εθνικές εκλογές αν και με εξαιρετικά μεγάλο προβάδισμα άνω των 13 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Γαλλία ωστόσο, μετά τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού “Εθνικού Συναγερμού” (Rassemblemant National) και της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με την αγορά της χώρας να κινείται αισθητά πτωτικά αποτιμώντας την πολιτική αστάθεια που φέρνει το αποτέλεσμα.

Κατά τα άλλα, στο μέτωπο των οικονομικών, την Τετάρτη δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο και την ίδια μέρα το βράδυ ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed που δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στα επιτόκια της, μετά τη μείωση που έκανε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance επισημαίνει ότι στον Γενικό Δείκτη το stop πλέον είναι στο επίπεδο των 1.423 μονάδων σε κλείσιμο ημέρας. Οι 1.445 μονάδες είναι κοντινή στήριξη με κύρια τις 1.423. Μεγάλη προσοχή στο επίπεδο των 1.475 -1.480 μονάδων που έχει γίνει κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας φέρει αν μη τι άλλο το επίπεδο των 1.500.

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι τράπεζες που πρωταγωνίστησαν την περασμένη εβδομάδα σήμερα δέχονται στις μεγαλύτερες πιέσεις, η Alpha στο -2,4%, η Πειραιώς στο -1,8%, η Εθνική στο -1,6% και η Eurobank στο -1,4%.

Απώλειες 1% σημειώνει και ο Μυτιληναίος, η Motor Oil κινείται στο -1,4%, η Jumbo στο -2%, τα ΕΛΠΕ στο -1,4% και ο ΟΤΕ στο -1%.

Να δώσουν κάποιες στηρίξεις στην αγορά επιχειρούν οι μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, μητρική ΓΕΚ στο +1,45% και η Ενεργειακή στο 0,8%, έχοντας δίπλα τους μόνο τον Σαράντη σε θετικό πρόσημο στον FTSE με μικρά κέρδη 0,35%.

Ελαφρώς ανοδικά εκτός δείκτη κινούνται το ΔΑΑ με +0,25% και η Optima με +0,17%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Κρι Κρι και η Profile επιχειρούν να δείξουν κάποιες αντιστάσεις στο πτωτικό κλίμα αλλά με οριακά κέρδη κάτω του 0,5%, ενώ η Intrakata σημειώνει απώλειες 2,4% και η Intralot κινείται στο -1,55%.

Εμφανής είναι η πωλητική διάθεση στο σύνολο του ταμπλό, όπου 64 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 22 ανοδικών.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα