Πτώση στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, υπό τους αυξανόμενους φόβους για μία επικείμενη ύφεση παγκοσμίως και λίγο πριν την ομιλία που θα δώσει ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση 1,51 μονάδων (-0,4%) στις 374,29 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.373,67 μονάδες, μειωμένος κατά 21,22 μονάδες (-0,63%).

Ο γερμανικός DAX μειώθηκε 55,81 μονάδες (-0,47%) στις 11.747,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 47,22 μονάδων (-0,87%) στις 5.388,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 79,16 μονάδων (-1,1%) στις 7.124,81 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,17%, ενώ από την άλλη ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,14%.

Το “βλέμμα” των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο τόσο στην Ιταλία λόγω πολιτικής κρίσης όσο και στις ΗΠΑ λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για ύφεση μετά τη νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που συχνά παρακολουθείται για πιθανά σημάδια ύφεσης, αντιστράφηκε ξανά την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται ότι αντιστροφή της καμπύλης σημαίνει πως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχωρούν κάτω από αυτές των διετών τίτλων.

Στα της Ιταλίας, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει “μία νέα πλειοψηφία” στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάιο.

Στην Ευρώπη, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός μέτρων για την υποστήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς οι πρόσφατοι δείκτες ζωγραφίζουν μια ανησυχητική εικόνα σχετικά με τις προοπτικές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπαινίχθηκε περισσότερα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο, καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιδεινώνονται σταθερά και τα οικονομικά στοιχεία να εξασθενούν.

Στις αγορές συναλλάγματος, οι παρατηρήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με μία λύση για για το Brexit η οποία πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου, προκάλεσαν την άνοδο της βρετανικής λίρας την Πέμπτη. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου στα 1,2235 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα