Πτώση στις ευρωαγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την Πέμπτη με απώλειες, στο κλίμα απαισιοδοξίας που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο προειδοποίησε για τους ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης από τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit και την Ιταλία.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, το Ταμείο κάλεσε επίσης την ΕΚΤ να εφαρμόσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

″Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφώνησαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική μέχρις ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει με τον στόχο της ΕΚΤ”, ανέφερε.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,12% ή 0,45 μονάδες, στις 386,7 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,14%, ή κατά 4,79 μονάδες στις 3.496 μονάδες, με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια στο «κόκκινο».

Ο DAX στη Γερμανία έπεσε 0,33%, ή 41,29 μονάδες στις 12.332 μονάδες, την ώρα που και ο FTSE 100 μειώθηκε κατά 0,28% ή 20,87 μονάδες στις 7.509 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 μειώθηκε 0,28%, ή 15, 63 μονάδες στις 5.551 μονάδες.

Αντίθετα, ο ισπανικός IBEX 35 ανέβηκε 0,35%, όπως και ο FTSE MIB που κέρδισε 0,56%.

Στο Ην. Βασίλειο, η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα υποδεικνύει ότι οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τους ταυτόχρονους κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, αλλά προειδοποίησε ότι μια πτώση στις ξένες επενδύσεις σε κάποια βρετανικά περιουσιακά στοιχεία λόγω του Brexit δημιουργεί κίνδυνο για την ευρύτερη οικονομία.

Η Γερουσία της Γαλλίας ενέκρινε την Πέμπτη φόρο επί των εσόδων των τεχνολογικών γιγάντων όπως η Google, η Amazon και η Facebook, αψηφώντας μια προειδοποίηση από τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Robert Lighthizer, ενώ έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος Donald Trump διέταξε έρευνα με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών ως αντίποινα να είναι ανοιχτό.

Στα εταιρικά νέα, οι μέτοχοι της Deutsche Bank θα έχουν την ευκαιρία να ανακρίνουν τον CEO, Christian Sewing, σχετικά με το πώς σχεδιάζει να επιτύχει τους στόχους αύξησης των εσόδων της τράπεζας. Ο Sewing αναζητά υποστήριξη από τους μετόχους για ένα τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν αύξηση 0,81% την Πέμπτη.

Η Swiss Re ανέστειλε την αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) ύψους 4,1 δισ. δολαρίων της μονάδας ασφαλειών ζωής στο ΗΒ, λόγω των συνθηκών της αγοράς. Η μετοχή της εταιρείας μάζεψε τις αρχικές απώλειες για να κλείσει με οριακά κέρδη 0,08%.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των μεμονωμένων μετοχών, ο γερμανικός κατασκευαστής συσκευασιών Gerresheimer σημείωσε άνοδο 13,7% μετά την ανακοίνωση δυνατού δεύτερου τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να υπερδιπλασιάζονται.

Η ελβετική χημική εταιρεία Sika έχασε 4% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της UBS για τη μετοχή από «neutral”, σε «sell”.

Σχετικά Νέα