Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με τους δείκτες σε Κίνα και Ν. Κορέα να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μικρή πτώση το απόγευμα των ασιατικών συναλλαγών, “φρενάροντας” το ράλι πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του Brent υποχώρησαν ελάχιστα στα 83,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 0,15% στα 80,40 δολάρια ανά βαρέλι.
“Η άνοδος των τιμών ενέργειας αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι η παροδική άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία μπορεί να αποδειχθεί πιο μακροχρόνια”, έγραψε σε σημείωμά του την Τρίτη ο Tapas Strickland, οικονομολόγος της National Australia Bank.
Το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου έρχεται καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης συνέβαλε στην έλλειψη ενέργειας σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο OPEC+ επέλεξαν να μην ενισχύσουν την προσφορά, τροφοδοτώντας περαιτέρω το ράλι των τιμών του πετρελαίου.
Στο μεταξύ, η μετοχή της China Evergrande New Energy Vehicle σημειώνει “άλμα” την Τρίτη της τάξης του 6% μετά την υπόσχεση που έδωσε τη Δευτέρα η εταιρεία να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων το επόμενο έτος. Η εταιρεία συνδέεται με την υπερχρεωμένη κατασκευάστρια εταιρεία Evergrande, η οποία έχει ήδη χάσει πολλαπλές πληρωμές κουπονιών για τα ομόλογά της τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει πτώση 1,02%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai Composite υποχωρεί κατά 1,04%, ενώ ο Shenzen χάνει 0,98%. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 19,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καταγράφοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Στη Ν. Κορέα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75% όπως αναμενόταν, μετά από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο. Οι αναλυτές αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια, στον επόμενο μήνα. Ο δείκτης Kospi σημειώνει πτώση της τάξης του 1,53%.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχωρεί κατά 1,02% και ο Topix κατά 0,77%.
Η Αυστραλία υποχωρεί επίσης σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο S&P/ASX 200 χάνει 0,37%. Σημειώνεται πως κατακόρυφη άνοδο κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο καθώς οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στην ανάκαμψη των βασικών κρατιδίων από τα πολύμηνα lockdowns.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 1,02%.