Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι νέοι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που επέβαλε σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνο, η Κίνα ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για νέα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού της, για τρίτο διαδοχικό μήνα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τα σημάδια αδυναμίας που εμφανίζει η κινεζική οικονομία αλλά και τις έντονες πιέσεις υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος έναντι του ισχυρότερου αμερικανικού δολαρίου.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό επιτόκιο ενός έτους στο 3,65% και το πενταετές στο 4,3%, όπως αναμενόταν.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η ρυθμιστική επιτροπή τραπεζών και ασφαλειών κάλεσαν τις τράπεζες της χώρας να εντείνουν τη στήριξη της οικονομίας, μέσω της διεύρυνσης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων για τη στήριξη των επενδύσεων.

Όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρχές ανέφεραν ότι θα πρέπει να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό προς τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και να στηρίξουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Κίνα μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 32 μηνών τον Οκτώβριο και ο συνολικός νέος τραπεζικός δανεισμός κατρακύλησε, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού και τα προβλήματα με τα ακίνητα επιβάρυναν το κλίμα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο δείκτης δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 1,88%, στις 17.655 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες 0,39% στις 3.085,04 μονάδες και ο Shenzhen Component υποχώρησε κατά 0,411% στις 11.134,47 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, απώλειες 2,14% σημείωσαν οι μετοχές της Cathay Pacific, η Air China διολίσθησε περισσότερο από 3%, η China Eastern Airlines έχασε 2,52%, ενώ η China Southern Airlines έκλεισε με πτώση άνω του 4%. Ισχυρή πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές των διαχειριστών καζίνο, με την MGM China να χάνει 6%, τη Wynn Macao σχεδόν 7%, τη Sands China να υποχωρεί περισσότερο από 6% και τη Galaxy Entertainment να γράφει απώλειες περίπου 6%. Οι μετοχές της Meituan υποχώρησαν 5,67% και η JD.com σημείωσε πτώση 5,78%, ενώ η Alibaba έχασε 4,69%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,17%, στις 7.139,30 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε απώλειες 1,02% στις 2.419,50 μονάδες, με την επενδυτική ψυχολογία να επιβαρύνει περαιτέρω η μείωση κατά 16,7% που σημείωσαν οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου, λόγω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα.

Πρόκειται για έντονη πτώση σε σχέση με την ετήσια μείωση κατά 5,5% τον Οκτώβριο.

Εξαίρεση στην πτωτική τάση αποτέλεσε το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας που έκλεισε ήπια ανοδικά, με τον δείκτη Nikkei 225 στην Ιαπωνία να τερματίζει με μικρή άνοδο 0,16% στις 27.944,79 μονάδες και τον Topix να γράφει κέρδη 0,28% στις 1.972,57 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα