Πτώση στις ασιατικές αγορές

Με αρνητικά πρόσημα εκκίνησαν την εβδομάδα οι μετοχές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, με τις κινεζικές αγορές να καταγράφουν απώλειες στην επανέναρξη των συναλλαγών μετά από μία εβδομάδα αργίας.

Η πτωτική κίνηση έρχεται μετά από άλλη μία δυσοίωνη εβδομάδα στην Wall Street, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ (Federal Reserve) ίσως να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά στις αυξήσεις επιτοκίων, βλέποντας ότι η οικονομία δεν έχει πατήσει αρκετό “φρένο” ώστε ο πληθωρισμός να τεθεί υπό έλεγχο. Μια ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα γίνει έτσι πιθανότερη.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τις αγορές την τρέχουσα εβδομάδα. Σημαντικά θια είναι επίσης τα στοιχεία για το πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες στα αυξημένα κόστη και στις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα χρηματιστήρια σε Τόκιο, Ταϊβάν και Νότια Κορέα είναι κλειστά τη Δευτέρα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί ισχυρά κατά 2,93%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα o Shangai “χάνει” 1,21% και ο Shenzen 1,54%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,40%.

Το δολάριο, εξάλλου, άγγιξε τα 145,42 γιεν, από 145,34 την Παρασκευή, εντείνοντας την πίεση στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να βάλει φραγμό στην παρατεταμένη υποχώρηση του νομίσματος, ανατρέποντας την μέχρι σήμερα πολιτική της των αρνητικών επιτοκίων.

Οι τιμές αυξάνονται και στην Ιαπωνία, ως αποτέλεσμα του παγκόσμιου πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους για πετρέλαιο και αέριο, ωστόσο μέχρι στιγμής η Bank of Japan δεν έχει διαφοροποιήσει τη γραμμή της.

Οι περιορισμοί της Κίνας για τον κορονοϊό συνέχισαν την ίδια στιγμή να πλήττουν την κατανάλωση στη χώρα, με τις δαπάνες να μειώνονται στη διάρκεια των αργιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι ταξιδιώτες στην Κίνα πραγματοποίησαν 422 εκατ. ταξίδια κατά την περίοδο της αργίας για την National Day που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, αριθμός χαμηλότερος κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο και κατά 60,7% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν 26,2% σε ετήσια βάση, στα 287,21 δισ. γουάν (40,35 δισ. δολάρια) στη διάρκεια των εορτών, στο 44,2% του επιπέδου του 2019.

Τα έσοδα στις κινηματογραφικές αίθουσες επίσης υποχώρησαν στα 1,5 δισ. γιεν, χαμηλότερα 65,9% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλότερα κινηματογραφικά έσοδα για περίοδο National Day από το 2014.

Η χαμηλή κατανάλωση στη διάρκεια της παραδοσιακής περιόδου αιχμής για τις δαπάνες, είχε προβλεφθεί, καθώς η κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού, εν όψει του συνεδρίου του ΚΚ Κίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα