Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες διαφαινόταν προοπτική εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι ανησυχίες έχουν επανέλθει.

Όλοι οι βασικοί “κλάδοι” βρίσκονται στο “κόκκινο”, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ηγούνται των απωλειών με 1,6%.

Μία “αχτίδα” αισιοδοξίας την Τετάρτη, όταν ο Λευκός Οίκος εξέφρασε βούληση για ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με την Κίνα, χάθηκε από το ορίζοντα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Κίνα “παραβίασε τα ήδη συμφωνηθέντα” στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

Στις ασιατικές αγορές, οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων σε ηπεριωτική Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα υποχώρησαν κατά άνω του 1%.

Σε εταιρικά νέα, η συμφωνία της βρετανικής φαρμακευτικής GlaxoSmithKline (GSK) για την αγορά των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών υγείας της Pfizer έλαβε την έγκριση της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού της Αυστραλίας, ενώ η Standard Chartered, επίσης βρετανική εταιρεία, βρίσκεται στο “μάτι” του κυκλώνα των μετόχων της για τα συνταξιοδοτικά πακέτα που παρέχει στα στελέχη της.

Με βάση τα τελευταία μηνιαία στοιχεία, η ζήτηση για προσωπικό στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Απρίλιο με τον πλέον αργό ρυθμό από τον Απρίλιο του 2012. Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω συναντήσεων, να κάμψει την “ανταρσία” των βουλευτών των κυβερνώντων Συντηρητικών, που φέρονται να ζητούν την άμεση απομάκρυνσή της από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,63%, με τον EuroStoxx 50 να σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1,01%.

Ο γερμανικός DAX κινείται αρνητικά κατά 0,73%, με τον γαλλικό CAC να υποχωρεί κατά 1,12% και τον βρετανικό FTSE 100 να “χάνει” 0,50%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,65%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,75%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα