Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με απώλειες κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Δευτέρα, με το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας να καταγράφει απώλειες μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας, ο οποίος είχε ισχυρό ξεκίνημα την προηγούμενη εβδομάδα με ”άλμα” σχεδόν 10%, κατέγραψε απώλειες 0,12%.

Οι μετοχές της Hyundai Motor σημείωσαν και πάλι άνοδο τη Δευτέρα καθώς τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία και η Apple πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για αυτόνομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Reuters.

Η μετοχή της Hyundai Motor σημείωσε άνοδο 6,71%, ενώ η μετοχή της Kia Motors κέρδισε πάνω από 1%. Ωστόσο, οι μετοχές των Hyundai Mobis και Hyundai Glovis υποχώρησαν πάνω από 2% αντίστοιχα. Η μετοχή της Hyundai Motor ”εκτοξεύτηκε” άνω του 19% την Παρασκευή μετά από αρχικά δημοσιεύματα σχετικά με τη συμφωνία με την Apple.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί 0,03% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,90%. Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite χάνει 1,08% και ο Shenzhen component υποχωρεί 1,34%.

Σημειώνεται πως άνοδο 0,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας από την πτώση του προηγουμένου μήνα.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μηδενική ανάπτυξη. Τον Νοέμβριο σημειώθηκε πτώση του δείκτη κατά 0,5%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας.

Οι τιμές τροφίμων στην Κίνα σημείωσαν άνοδο 1,2% τον Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας από την πτώση 2% τον Νοέμβριο. Οι τιμές φρούτων, βοδινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές του χοιρινού και των αυγών υποχώρησαν.

Οι τιμές καταναλωτή (εκτός των τροφίμων) παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο.

Το 2020 οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 2,55, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για 3,5%.

Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,4% τον Δεκέμβριο, καλύτερα από τις εκτιμήσεις για πτώση 0,8%.

Εν τω μεταξύ, οι JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley θα καταργήσουν εκατοντάδες δομημένα προϊόντα εισηγμένα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από εκτελεστική εντολή που θα απαγορεύει τις αμερικανικές επενδύσεις σε εταιρείες που η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τρεις επενδυτικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, τα προϊόντα σχετίζονται με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών China Mobile, China Telecom και China Unicom.

Σχετικά Νέα