Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Την πτωτική τάση των αγορών στις δύο όχθες του Ατλαντικού χθες Δευτέρα ακολουθούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά την χειρότερη ημέρα για την Wall Street από τις αρχές του έτους και τις ανοικτές “εχθροπραξίες” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο των τελευταίων ημερών.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε επισήμως την Κίνα “χειραγωγό νομίσματος”, για πρώτη φορά από το 1994, ανοίγοντας τον δρόμο για κυρώσεις της Ουάσινγκτον έναντι του Πεκίνου και κλιμακώνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση της εμπορικής αντιπαράθεσης των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη.

Νωρίτερα, το κινεζικό νόμισμα είχε σπάσει το “ψυχολογικό” φράγμα των 7 γουάν έναντι του δολαρίου, σε μια έμμεση “απάντηση” στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει, από την 1η Σεπτεμβρίου, με δασμούς ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων (σε ετήσια βάση), με την Κίνα να απαντά με αναστολή εισαγωγών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, τα οποία είχε συμφωνήσει να εισαγάγει σε υψηλές ποσότητες σε προηγούμενη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Οι δείκτες στην Ασία ανέκαμψαν ελαφρώς από τα χαμηλά της συνεδρίασης, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας, την Τρίτη το πρωί (ώρα Ελλάδος), έθεσε την ισοτιμία αναφοράς γουάν/δολαρίου στα 7,0304 γουάν ανά δολάριο για τις συναλλαγές εντός Κίνας και στα 7,0807 για τις συναλλαγές στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, το γουάν υποχώρησε έτι περαιτέρω, στα 7,0562 γουάν ανά δολάριο.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,76%, στις 20.562 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί ισχυρότερα, κατά -1,51%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,33%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai κινείται πτωτικά κατά 1,74% και ο Shenzen κατά 1,16%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με σχετικά ήπιες απώλειες 0,27%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX200 σημείωσε “βουτιά” 2,44%.

Στο Τόκιο, μεταξύ των βασικών “χαμένων” βρίσκονται οι SoftBank (-2.99%) και η Toyota (-2.21%), καθώς και η Fast Retailing (-0.95%). Στο Χονγκ Κονγκ, των απωλειών ηγούνται η Hang Lung Properties (-6.29%), η Sunny Optical (-2.01%) και η Sands China (-2.11%). Samsung -(1.14%) και SK Hynix (-3.45%) υποχωρούν στη Νότια Κορέα, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι Beach Energy (-0.52%) και Westpac (-2.48%) στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα