Πτώση και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Καθοδική πορεία και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας χάσει σημαντικά εδάφη, χωρίς μάλιστα να δείχνει σημάδια αντίδρασης άμεσα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,45% στις 1.241,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.004,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,62% στις 957,20 μονάδες.

Παράγωγα και επενδυτική βαθμίδα
Η αγορά διανύει την εβδομάδα πριν τη λήξη των παραγώγων (την Παρασκευή) έχοντας την επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά assets, αλλά απογοητεύοντας αρκετούς εγχώριους επενδυτές που περίμεναν μια ανοδική έκρηξη μετά την ετυμηγορία του οίκου DBRS. Αυτό δεν ήρθε, όπως και δεν έρχεται και η αντίδραση, αφού και σήμερα οι πιέσεις και η μεγάλη μεταβλητότητα είναι αυτές που κυριαρχούν στο ταμπλό.

Οι “δεύτερες σκέψεις” για την επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν επομένως μπει για τα καλά στις αποφάσεις αρκετών χαρτοφυλακίων, με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance όμως, να τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένα νέο μίας ημέρας αλλά για τα επόμενα χρόνια. Σαφώς τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην αγορά θα το πράξουν σταδιακά και όχι σε μία συνεδρίαση. Άλλωστε πολλά ήταν τα funds και οι επενδυτές που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην αγορά το προηγούμενο μεγάλο διάστημα έχοντας σημαντικά κέρδη. Κάποια από αυτά θα θέλουν να τα αποκομίσουν.

Ο κ. Ζαχαράκης υπενθυμίζει και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Υπενθυμίζει πως λειτουργεί μία bull market, κατά την οποία οι άνοδοι είναι αργές και με μεγάλη διάρκεια. Η αγορά δεν βιάζεται να καταγράψει υψηλές τιμές μιας και αναζητάει μετοχές για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση. Ως γνωστόν η ελληνική αγορά είναι από τις πιο ρηχές με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται τίτλοι εύκολα σε ποσότητες και αν δοκιμαστεί κάτι τέτοιο η αγορά θα πρέπει να κάνει σημαντική κίνηση. Αν η αγορά χάριζε μεγάλα κέρδη, ουδείς θα έβγαινε πωλητής και οι αγοραστές θα έψαχναν τίτλους χωρίς προσφορά.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Jumbo σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, με τις Eurobank, Εθνική, Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Quest και Λάμδα να δέχονται ήπιες πιέσεις.

Από την άλλη, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Autohellas σημειώνουν κέρδη, χωρίς όμως να κινούνται πάνω από το +0,8%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Τιτάν, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

 

πηγή   capital.gr