Πτώση άνω του 3,5% στο πετρέλαιο

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. Οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έναντι της αναμενόμενης μείωσης της προσφοράς από τις περικοπές της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

Το brent υποχωρεί 3,29% στα 74,42 δολάρια το βαρέλι και το WTI 3,81% στα 69,78 δολάρια το βαρέλι. «Οι επενδυτές φοβούνται για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη, η ευρωζώνη μπήκε και επίσημα σε ύφεση, ενώ στις ΗΠΑ η οικονομία επιβραδύνει» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.

Αμφότεροι οι δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν με άνοδο περίπου 1% την Τετάρτη, υποστηριζόμενοι από τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για περικοπές στην παραγωγή, αν και τα κέρδη των τιμών παραμένουν περιορισμένα από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων και τα αδύναμα κινεζικά στοιχεία για τις εξαγωγές.

«Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να μειώσουμε σημαντικά το περιθώριο ανόδου των τιμών του πετρελαίου μας ελλείψει δράσης του ΟΠΕΚ+ την περασμένη Κυριακή, αλλά ακόμη και μια μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα φαίνεται απίθανο να στηρίξει μια βιώσιμη αύξηση των τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi την Πέμπτη.

«Τόσο οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ όσο και του ΙΕΑ είχαν έναν αέρα ευσεβούς πόθου σχετικά με την επιτάχυνση της αύξησης της ζήτησης μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσαν οι αναλυτές., σύμφωνα με το CNBC.