Πτώση άνω του 2% για το πετρέλαιο παρά τις περικοπές παραγωγής της Σ. Αραβίας

Με ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν το 1,5 δολάριο διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να επισκιάζουν τη νέα μεγάλη περικοπή παραγωγής αργού που ανακοίνωσε την Κυριακή η Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς, του αργού τύπου Brent, σημειώνει πτώση 2,15% ή 1,66 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα 75,05 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει το δικό του συμβόλαιο Ιουλίου να καταγράφει απώλειες 2,3% ή 1,66 δολ. με την τιμή του να κινείται στα 70,40 δολ. το βαρέλι.

Όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές χτες πήραν την ανιούσα με ισχυρά κέρδη που έφτασαν ενδοσυνεδριακά εως και τα 2,6 και 3,3 δολ. για το Brent και το WTI αντίστοιχα, στον απόηχο της απόφασης του μεγαλύτερου παραγωγού αργού παγκοσμίως, της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσει τους όγκους που αντλεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών επανεμφανίστηκαν άμεσα με τις τιμές να ψαλιδίζουν το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη τους πριν το χτεσινό κλείσιμο των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, “η αγορά παραμένει εστιασμένη στους κινδύνους για τη ζήτηση, καθώς ενισχύονται οι υφεσιακές ανησυχίες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που έδειξε ο δείκτης PMI υπηρεσιών των ΗΠΑ”.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Citi εκτιμούν σε παρόμοιο πλαίσιο ότι η αδύναμη ζήτηση πετρελαίου, η ισχυρή παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, η αργή ανάπτυξη στην Κίνα και το ενδεχόμενο ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθιστούν μάλλον απίθανη μία “σταθερή αύξηση των τιμών” του πετρελαίου.

Σχετικά με τις πιθανότητες ύφεσης, ο δείκτης PMI στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε ανεπαίσθητα τον Μάιο καθώς επιβράδυναν οι νέες παραγγελίες, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να περιμένουν να δουν αν θα αυξήσει και άλλο τα επιτόκιά της η Fed τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία υποχώρησαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα για τις προοπτικές και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της PVM, Τάμας Βάργκα, “εάν τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία υποδηλώσουν παγιωμένες πληθωριστικές πιέσεις και οι επενδυτές αυξήσουν τα πονταρίσματα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν πτωτικά, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τον φαινομενικά ανοδικό αντίκτυπο που είχε η τελευταία απόφαση (του ΟΠΕΚ) για την παραγωγή”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα