Πτώση άνω του 1% για τη στερλίνα λόγω φόβων για σκληρό “Brexit μετά το Brexit”

Απώλειες άνω του 1% σημειώνει την Τρίτη η βρετανική λίρα – στερλίνα, μετά τα ρεπορτάζ που φέρουν τη νέα βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να είναι έτοιμη να καταστήσει παράνομη την επέκταση της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit (που λήγει στις 31/12/2020), δυσκολεύοντας σημαντικά την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα χρονικά περιθώρια γίνονται ιδιαίτερα στενά.

Βρετανικά μέσα ανέφεραν νωρίς το πρωί ότι η κυβέρνηση θα εντάξει στο νομοσχέδιο έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (γνωστού ως Withdrawal Agreement Bill) διάταξη που θα αποκλείει οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Εάν τελικώς το νομοσχέδιο εγκριθεί με τη νέα μορφή και εφαρμοστεί, ο χρόνος που θα μένει για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΒ – ΕΕ μετά το Brexit θα είναι μόλις 11 μήνες.

Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό έναντι του δολαρίου, στα 1,3236 δολάρια, κατά 0,7% πιο χαμηλά σε σχέση με το βράδυ της Δευτέρας, μετά τα ρεπορτάζ.

Αργότερα, οι απώλειες περιορίστηκαν στο 0,4%, με την ισοτιμία στα 1,3282 δολάρια, ενώ στη συνέχεια η στερλίνα υποχώρησε κάτω από τα 1,32 δολ.

Κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τις 31 Ιανουαρίου 2020, το ΗΒ θα βρίσκεται ήδη εκτός ΕΕ, αλλά θα εφαρμόζει όλες τις υποχρεώσεις και το ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της, οπότε οι πρακτικές αλλαγές στη ζωή Βρετανών και Ευρωπαίων θα είναι ελάχιστες.

Σήμερα, η μεταβατική περίοδος υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί έως και κατά δύο χρόνια, έως τις 31/12/2022, εάν Βρυξέλλες και Λονδίνο συμφωνούσαν σε μια τέτοια λύση.

Το Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του Μπ. Τζόνσον κέρδισε αυτοδύναμη πλειοψηφία, με 365 έδρες σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων του ΗΒ στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, γεγονός που επιτρέπει στον Βρετανό πρωθυπουργό να ακολουθήσει την ατζέντα του σχετικά με το Brexit χωρίς ιδιαίτερο φόβο για “ανταρσία” από πλευράς κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα