Πτώση 7% για το φυσικό αέριο, μεικτά πρόσημα για το πετρέλαιο

Ισχυρή υποχώρηση της τάξης του 7% κατέγραψαν τα futures του φυσικού αερίου, μετά από ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην Gazprom να αυξήσει μέσα στον Νοέμβριο τις ροές προς την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πετρέλαιο σημείωσε ήπια άνοδο, ενώ το brent κατέγραψε πτώση, μετά την είδηση ότι το Ιράν εκδήλωσε ενδιαφέρον για νέο γύρο συνομιλιών με τις μεγάλες δυνάμεις για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

Στην απομαγνητοφώνηση συνάντησης του Βλ. Πούτιν με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, Alexei Miller, ο πρόεδρος της Ρωσίας φέρεται να έδωσε εντολή στον δεύτερο “να ξεκινήσει συνεπή και σχεδιασμένη δουλειά για την αύξηση της παροχής αερίου στις υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη”, αρχίζοντας από τις 8 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 87 δισ. κυβικά πόδια, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 90 δισ. κυβικών ποδών.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε έτσι 42 σεντς ή 6,7%, στα 5,782 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων, στο χαμηλότερο κλείσιμό του εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones.

Όσον αφορά το Ιράν και την επίδρασή του στην αγορά πετρελαίου, εκτιμάται ότι μια πιθανή συμφωνία για άρση κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας μπορεί να φέρει μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού στη διεθνή αγορά, που πιθανόν να μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο το σημερινό έλλειμμα προσφοράς “μαύρου χρυσού”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 26 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 84,32 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισε 15 σεντς ή 0,2%, στα 82,81 δολ. το βαρέλι.

Τα χθεσινά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα