Πτώση 1,7% για το αργό, διαβεβαιώσεις από OPEC+ ότι δεν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και την Κίνα επιβάρυναν την ψυχολογία των επενδυτών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι η επεξεργασία αργού υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερο εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Κατώτερα των προσδοκιών ήταν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Federal Reserve Bank of New York σήμερα έδειξαν πτώση του μεταποιητικού δείκτη Empire State στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο από 43 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,15 δολ. ή 1,7% στα 67,29 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Αυγούστου.

Το συμβόλαιο βρέθηκε νωρίτερα να χάνει πάνω από 2%, για να μετριάσει τις απώλειες τους μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του OPEC ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του.

Ειδικότερα, ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+ ) εκτιμούν ότι οι αγορές δεν χρειάζονται περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που σχεδιάζουν να διοχετεύσουν τους επόμενους μήνες, παρά την αμερικανική πίεση να προστεθούν και νέες ποσότητες ώστε να μετριαστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη [για επιπλέον πετρέλαιο]” δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον OPEC και τους συμμάχους του να ενισχύσουν την παραγωγή τους ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών της βενζίνης, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα