Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση ο “μαύρος χρυσός” συγκράτησε τα κέρδη του, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και του αντίκτυπου της στη ζήτηση του αργού.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στη μηνιαία έκθεσή του, υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2021, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για το 2022. Παράλληλα, ο OPEC άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου το 2021 και για περαιτέρω ανάπτυξη το επόμενο έτος,
Τόσο ο IEA όσο και ο OPEC “προβλέπουν μια υπερπλήρη αγορά πετρελαίου για το επόμενο έτος”, επισήμανε σε σημείωμά του ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.
“Οι προβλέψεις τους για το επόμενο έτος καθιστούν ένα πράγμα σαφές: ο OPEC+ δεν έχει τα περιθώρια να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου το 2022, εάν δεν θέλει να ρισκάρει μια νέα υπερπροσφορά και συσσώρευση αποθεμάτων”, τόνισε ο ίδιος.
Όσον αφορά την πίεση στον OPEC που προανήγγειλε Λευκός Οίκος για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ο Darren Schuringa, διευθύνων σύμβουλος της ASYMmetric ETFs, την ερμήνευσε στη ΜarketWatch ως ένδειξη ότι “η ζήτηση πετρελαίου είναι παρούσα και ακμαία”. “To αμερικανικό αίτημα έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα περί επιβράδυνσης στη ζήτηση πετρελαίου”.
Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 65 σεντς ή 0,9%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 68,44 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,2%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 72 σεντς ή 1% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 70,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 0,2%.